Stil
Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce să nu faci pe 24 februarie
Creștinii ortodocși celebrează în data de 24 februarie Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox.
Istoria acestui eveniment important în lumea creștin-ortodoxă își are originile după decapitarea Sf. Ioan, din dorința Irodiadei. Aceasta a convins-o pe fiica sa, Salomeea, să-i ceară lui Irod capul Botezătorului, care se afla întemnițat în castelul regelui. Ea era mâniată pentru că acesta îl mustrase pe Irod pentru că trăia nelegiuit cu aceasta, ea fiind soția fratelui său.
Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat în curtea Irodiadei. Femeia dregătorului lui Irod a luat capul din curte și l-a ingropat într-un vas de lut, la Ierusalim, în muntele Elonului. Aceasta se consideră prima aflare a sfântului cap.
După ceva vreme, monahul Inochentie, s-a decis să construiască o chilie pe locul în care se afla îngropat capul lui Sf. Ioan. El a săpat adânc și a dat de acesta. A cinstit cu evlavie aceste sfinte moaște, ulterior îngropându-le unde le-a găsit. Aceasta este cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Tradiții și obiceiuri de întâia și a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul
Ziua aceasta este marcată de mai multe tradiții și obiceiuri din popor.
Spre exemplu, se spune că la Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, păsările se împerechează. Dacă nu reușesc asta acum, vor fi singure până anul viitor.
În unele zone rurale, mai este obiceiul ca fetele și băieții să iasă afară la câmp, unde fac hora și petrec cu multă bucurie. De asemenea, o superstiție legată de ziua de 24 februarie spune că dacă azi plouă, este semn de primăvară timpurie. În alte zone, ploaia în această zi este semn de primăvară frumoasă
O tradiție populară mai spune că femeile au obiceiul de a lega un șnur pruncilor lor. Acesta este făcut din arnici roșu, împletit cu bumbac alb. Ele fac acest lucru pentru ca odraslele lor să nu se ardă din cauza soarelui.
Fetele și nevestele tinere mai făceau rezerve de apă din zăpada netopită. Ele se spălau cu aceasta cu ocazia unor sărbători importante din an, pentru a avea noroc.
Ce să nu faci de Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul
În această zi, se spune că nu este bine ca oamenii să lucreze. Pe la sate, se spunea că cei care fac acest lucru vor suferi la vremea recoltelor. Se credea că păsările le vor mânca porumbul vara, atunci când acesta se va coace.
De asemenea, în această zi este bine să îți ceri iertare celor care ți-au greșit și să nu ții supărare sau invidie.
Rugăciune către Sf. Ioan Botezătorul
„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.
Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”.
Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.
vera rar
2017-02-24T01:18:57+02:00 at 1:18
Multumim pentru toate informatiile utile legate de religie.
Intr-o lume extrem de piestrita si pierduta rubricile acestea aduc o oaza de bine/frumos/util/maret.
Sa fiti binecuvintati de Domnul Iisus si Maica Sfinta.
Praise be to God!