Connect with us

Știri

De ce ești dependent de telefon! Totul e în creier și nimeni nu știe cum să scăpăm

Dacă ești tot timpul lipit de telefon, nu este vina ta, ci a unui dezechilibru chimic din creierul tău. Un studiu efectuat asupra adolescenților obsedați de telefoane sau de internet a arătat un lucru neașteptat.

Oamenii care se chinuie cu dependența de tehnologie au în creier cantități mai mari dintr-un un compus chimic care încetinește semnalele primite și cantități mai mici dintr-un compus care face neuronii să fie mai activi.

În creierul lor, neurotransmițătorul GABA, care reglează anxietatea, se regăsește din plin, spre deosebire de glutamat, care stimulează electric neuronii.

Descoperirea a fost făcută de Hyung Suk Seo și echipa sa de la Korea University. Ei au scanat creierele a 19 oameni dependenți de tehnologie și au ajuns la concluzia că obsesia lor le pune în pericol sănătatea.

Citește și Senatul a adoptat Sistemul RO-ALERT. Avertizările meteo se vor trimite direct pe telefonul mobil

Au comparat rezultatele cu ale altor 19 oameni care nu aveau probleme. Două treimi din posesorii de telefoane refuză să se despartă de ele chiar şi pentru perioade scurte de timp şi le verifică obsesiv de zeci de ori pe zi, semn că au devenit dependenţi de mobile.

Dependenţa de telefonul mobil i-a adus omului modern încă o fobie, pe lângă cele câteva zeci inventariate deja de medici. Este vorba despre nomofobie (engl. nomophobia – no mobile phone phobia), care se manifestă printr-o senzaţie intensă de teamă şi anxietate resimţită atunci când telefonul mobil este uitat acasă sau la birou, când aparatul se află în afara ariei de semnal, când rămâne fără baterie sau când creditul se termină.

Dependenţa de telefon, boală nouă a omului modern

Fobia afectează 66% din purtătorii de telefoane mobile, potrivit unui studiu publicat recent de SecurEnvoy, o companie britanică specializată în sisteme de specialitate pentru dispozitive mobile. Procentul este mai mare decât cel înregistrat în urmă cu câţiva ani, când 53% din oameni au mărturisit că au toate simptomele acestei fobii.

„Studiul din 2008 arăta că fobia afectează mai mult bărbaţii, dar în prezent, ea este întâlnită mai mult la femei“, spune Andy Kemshall, co-fondatorul SecurEnvoy.

Pe categorii de vârstă, cei mai dependenţi de telefon sunt, aşa cum era de aşteptat, tinerii între 18 şi 24 de ani. 77% din ei au declarat în cadrul studiului britanic că nu reuşesc să stea departe de mobil mai mult de câteva minute.

Sindromul telefonului-fantomă

Multe persoane spun în glumă că sunt dependente de telefonul mobil, dar sunt puţine cele care conştientizează cu adevărat că au această problemă. Un semn alarmant ar trebui să fie ceea ce psihologii numesc sindromul telefonului-fantomă: simţi că telefonul sună ori vibrează în buzunar sau în geantă, dar când îl verifici, constaţi că nu nu ai niciun apel pierdut.

Un studiu condus de specialiştii Universităţii Indiana arăta că nu mai puţin de 89% din studenţii incluşi într-un experiment au simţit vibraţii inexistente ale telefoanelor mobile. Un alt indiciu al dependenţei de telefon este nevoia imperioasă de a răspunde unui sms ori mail, chiar dacă o replică imediată nu este necesară şi chiar dacă scrierea mesajului presupune să întrerupi activităţile în care eşti implicat.

O dependenţă semnalează şi tendinţa de a verifica des telefonul sau anxietatea simţită la gândul că mesageria ar putea fi plină. Tocmai pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie, mulţi posesori de telefon au grijă ca ultimul lucru făcut înainte de a adormi şi primul la trezire să fie verificarea lui. Iar pentru a le fi mai comod, ţin aparatul pe noptieră, la îndemână.

Citește și 2018, an negru pentru aceste trei zodii. Vor avea parte de necazuri şi tragedii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top