Știri
Vezi Traseul lui Moș Crăciun online – Călătoria în jurul lumii
Călătoria în jului lumii a lui Moș Crăciun a început! În fiecare minut Moș Crăciun viziteaza 390.000 de orașe și va străbate 510 milioane de kilometrii.
Moş Crăciun a pornit, duminică, în călătoria lui din Ajunul Crăciunului de 510 milioane de kilometri, în care va vizita – la fiecare minut – 390.000 de case şi va consuma 71,7 miliarde de calorii.
El este urmărit de North American Aerospace Defense Command, unde vor fi primite peste 70.000 de apeluri telefonice şi mai mult de 12.000 de e-mailuri, scrie News.ro.
North American Aerospace Defense Command (Norad) a început urmărirea lui Mosş Crăciun, din greşeală, în 1955. O reclamă la „Santa’s Toyland” din magazinul Sears a fost publicată cu un număr de telefon la care Moş Crăciun putea fi sunat.
Numărul respectiv aparţinea colonelului Harry Shoup, care a primit primul apel de la un băiat. Aşa a început tradiţia de urmărire a Moşului.
Acum, în fiecare an, mii de voluntari răspund apelurilor şi e-mail-urilor trimise de copii şi adulţi din întreaga lume. În 2007, Google a fost partener al Norad în urmărirea lui Moş Crăciun.
Moş Crăciun va călători 510.000.000 de kilometri, în ziua de Ajun, la o viteză fabuloasă de 10.703.437,5 km/h. Presupunând că în fiecare gospodărie există trei copii, Moşul ar trebui să facă 233.000.000 de opriri.
El trebuie să viziteze 390.000 de case pe minut şi, în urma efortului, va fi consumat aproximativ 71.764.000.000 de calorii.
Prima oprire a lui Moş Crăciun va fi Republica Kiribati, 32 de atoli din Oceanul Pacific, înainte de a face înconjurul lumii.
„Ţineţi minte, traseul lui Moş Crăciun poate fi afectat de vreme, aşadar este imprevizibil”, este un avertisment publicat pe site-ul Norad. „Aparent, el ajunge doar când copiii dorm”.
În România, Moş Crăciun va ajunge în jurul orei 22.00. Traseul poate fi urmărit pe noradsanta.org.
Legenda lui Moș Crăciun
Personajul Moş Crăciun a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, în Statele Unite, ca urmaş îndepărtat al sfântului Nicolae.
Nu sunt cunoscute data naşterii şi nici originea exactă ale lui Moş Crăciun.
A apărut misterios în secolul al XIX-lea. Sfântul Nicolae, debarasat de mitră, de bastonul şi de măgarul lui, a apărut în 1822 într-un poem pe care un teolog american l-a scris pentru copiii lui: „Vizita sfântului Nicolae, în Ajunul Crăciunului”. În 1863, acel poem a fost ilustrat.
Sfântul Nicolae a luat de atunci trăsăturile unui bonom zâmbitor, bucălat, burtos şi bărbos, pe care îl cunoştem în zilele noastre, îmbrăcat cu o pelerină şi o pălărie roşie şi zburând prin aer în fruntea unei sănii trase de reni.
Astfel s-a născut Moş Crăciun şi i-a fost hărăzită o carieră îndelungată, apărând pe cărţi poştale, în vitrine şi în marile magazine, iar uneori pe coşurile caselor. Dar şi în visele copiilor, care ezită să renunţe la legendă şi să devină adulţi, pentru că vor să creadă încă un an în povestea moşului aducător de cadouri.