Știri
Operație dificilă la Baia Mare! Ce au scos medicii dintr-o femeie
Operație foarte grea efectuată de medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Dr.Constantin Opriș” din Baia Mare.
Aceștia au extirpat o splină gigantică de peste 6 kilograme, care ocupa întreg abdomenul unei femei. Operația a durat mai bine de două ore și a fost, din fericire, un succes.
Potrivit unui comunicat al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare transmis, marți, femeia a fost diagnosticată cu leucemie cu celule păroase, una din cele mai greu de tratat boli hematologice, neinvestigată până acum.
”La spital a avut loc, luni, o intervenție chirurgicală foarte riscantă, dar care a fost soluționată fără probleme de specialiștii unității medicale.
Este vorba despre o pacientă de 63 de ani, care suferǎ de leucemie cu celule păroase, una din cele mai greu de tratat boli hematologice, neinvestigată până acum.
Pacienta s-a prezentat, pentru prima dată, în Ambulatoriul Integrat – Hematologie al Spitalului Județean Baia Mare.
În urma investigațiilor de specialitate – analize de laborator, ecografie și computer tomograf, s-a stabilit diagnosticul şi s-a constatat că, în cadrul acestei boli, are o splină extrem de mărită.
Splina ocupa, practic, întreg abdomenul. Splina gigantică avea dimensiuni de 36/22 cm și 6,1 kg. S-a intervenit chirurgical și s-a efectuat splenectomia, adică extirparea splinei”, arată, în comunicat, dr. Mihaela Leșe, coordonator Bloc Operator al Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.
Potrivit acesteia, pe lângă dimensiunile foarte mari ale splinei, pacienta avea asociate tulburări de coagulare majore și anemie severă care, cu toate eforturile făcute preoperator, nu au putut fi compensate, din cauza stadiului avansat al bolii.
”Intervenția chirurgicală a fost una dificilă. Datorită echipei chirurgicale cu experință în acest tip de operații și dotărilor de care dispunem, s-a desfășurat fără probleme, pierderile de sânge intraoperator ajungând doar la 25 ml. Operația a durat peste 2 ore, intraoperator fiind necesară administrarea de plasmă”, a precizat Leșe.
În urma intervenției, femeia are parametri clinici și biologici stabili și este supravegheată în secția Chirurgie Generală a spitalului județean din Baia Mare.
Citește și: Ce verdict i-au dat medicii Gabrielei Cristea după ce a rămas însărcinată