Connect with us

Stil

SFANTUL STEFAN: Traditii si obiceiuri. Ce sa NU faci in a treia de zi de CRACIUN

In a treia zi de Craciun are loc o mare sarbatoare pentru crestini. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. Numele sfantului inseamna „cununa lui Dumnezeu”.

Ce sa nu faci de Sfantul Stefan:

1. NU FACE EXCURSII LA MUNTE

Aventurile montane nu sunt recomandate in ziua Sfantului Stefan. Se spune ca sfantul ne protejeaza in aceste zile, insa nu este de acord cu calatoriile hai-hui deoarece acestea sunt considerate o sfidare la adresa sa.

2. NU UITA DE CEI MORTI

Pe 27 decembrie se face pomenirea celor care au murit in imprejurari dramatice. Se impart pachete cu mancare tinerilor care poarta numele Stefan, Stefania, Fanica, Fanel etc.

3. NU UITA DE RUGACIUNEA ELIBERATOARE DE NECAZURI

Crestinii care au probleme in familie ori de sanatate este bine sa duca in casa o icoana sfintita cu Sfantul Stefan.

4. NU PURTA DUSMANIE CU CEI DIN JUR

Daca nu te-ai impacat in Ajun de Craciun cu cei cu care ai avut probleme tot anul, mai ai o sansa de Sfantul Stefan. Reconcilierele sunt mai puternice si mai durabile daca se fac in aceasta zi.

6. NU OCARI PE NIMENI

Daca te enerveaza cineva in aceasta zi sfanta, ignora-l. Nu alimenta conflictele, nu pune paie pe foc. Este o zi in care trebuie sa primeze buna intelegere intre oameni.

7. NU FACE CURATENIE, NU SPALA HAINE

Munca prin casa nu este bine vazuta de mai marii Bisericii. Este o zi in care trebuie sa ne odihnim si sa il cinstim pe Intaiul Mucenic Arhidiacon Stefan.

Peste 500.000 de romani isi serbeaza ziua onomastica pe 27 decembrie. Sfantul Stefan a avut rolul de predicator al cuvantului Evangheliei, acesta ajuta la desfasurarea cultului de care apartineau organele de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Ziua de Sfantul Stefan este marcata si de o serie de traditii si obiceiuri.

Una dintre cele mai vechi traditii de care se tine cont in ziua de 27 decembrie are in centru icoana care il infatiseaza pe martir. Oamenii care sufera de diferite afectiuni sau cei care nu sunt impacati cu rudele lor trebuiau sa aduca in casa o icoana cu acest Sfant, astfel problemele lor fiind rezolvate.

In unele sate din Muntenia, gospodinele fac Painicile lui Stefan, care sunt bucati rotunde de aluat, unse cu miere si coapte bine la vatra. Acestea au gust de cozonac, deoarece reteta de aluat este asemanatoare.

Gospodinele gatesc painicile de dimineata, apoi se duc la biserica din sat sa le sfinteasca, dupa care le impart copiilor sarmani din sat. Acest desert aminteste de modul in care a murit Sfantul Stefan (omorat cu pietre), painicile reprezentand pietrele.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top