Educatie
Când începe școala? Situație fără precedent, Ministerul Educației n-a decis nimic
Școala va începe pe 14 septembrie 2020, conform datelor oficiale publicate de Ministerul Educației. În prezent sunt luate în considerare 3 scenarii pe care guvernul le analizează și „în cel mai scurt timp posibil” le vor prezenta și elevilor. Situația este fără precedent, părinții, elevii știu doar data de început a noului an școlar, dar nu sunt normele care să explice cum se va desfășura acesta.
Când începe școala? Online sau în sala de clasă
Anul școlar 2020-2021 este sub semnul întrebării. După ce în martie 2020 cursurile au fost suspendate și elevii au făcut școala online, în anul școlar 2020-2021 se vorbesc de 3 șcenarii care nu sunt încă oficiale.
Guvernul a declarat astăzi, prin vocea Prim-Ministrului Ludovic Orban că procedura de achiziționare a 250.000 de tablete a fost lansată și că licitația este în curs.
edupedu.ro arată un document oficial în care din acele 250.000 de tablete pentru școala online, nu sunt prevăzute și cele 1900 de tablete pe care profesorii ar trebui să le primeacă.
Elevii care se califică la tabletele primite de la Ministerul Educației vor trebui, conform ordinului de Ministru actual, să depună o cerere la școală și o declarație pe propria răspundere în care declară că nu au dispozitive electronice cu conexiune la internet.
Cererea poate fi depusă chiar și de elev, dacă acesta este major, în caz contrar când începe școala părinții vor fi cei care vor completa documentele și le vor depune la secretariatele școlilor.
Primul scenariu
Primul scenariu preve ca toți elevii să se întoarcă la școlă atunci când începe, respectiv pe 14 septembrie 2020. Școlile ar trebui să ia toate măsurile de protecție cum ar fi purtarea măștii în pauze, scurtarea orarului și unele ipoteze spun că băncile ar trebui să fie dotate cu panouri de plexiglas.
De asemenea scenariul 1 pentru începerea școlii mai prevede că elevii vor veni la școală pe rând. Mai exact din numărul total de elevi și să facă rotație cu cei de acasă la 1 sau 2 săptămâni. Varianta jumătate la școala și jumătate la acasă nu este acceptată nici de părinți nici de profesori.
Al doilea scenariu pentru începerea școlii
Similar cu primul scenariul, cel de-al doilea prevede ca școala să înceapă cu toți elevii, care să vină prin rotație, indiferent de ciclul în care se află, jumătate vin 1 sau 2 săptămâni, iar celaltă jumătate stă acasă, totul se face prin rotație.
Scenariul 3 aduce școala online
Al treilea scenariu pentru începerea anului școlar 2020-2021 prevede ca toate cursurile să fie desfășurate online. Noutatea constă în faptul că Ministerul Educației va permite școlilor și inspectoratelor școlare județene să adopte oricare din scenariile propuse și să aleagă varianta optimă, în funcție de situația din fiecare județ sau localitate.
Școala online în prima etapă lansată în martie după suspendarea cursurilor a fost un eșec total. Puțini elevi s-au ținut de învătătură, iar platformele folosite n-au funcționat.
În plus nici elevii, nici profesorii nu erau pregătiți pentru tehnologizarea venită brusc în viața lor.
Elevii au protestat, ieri, în fața guvernului, cerând executivului să comunice cu rapiditate măsurile luate și decizia luată cu privire la începerea anului școlar pentru ca mai sunt fix 40 de zile până la deschiderea acestuia, iar neclaritatea nu ajută pe nimeni.