Spiritualitate
Calendar ortodox 20 septembrie 2020. Sunt pomeniți ocrotitorii familiei creștine
Calendar ortodox 20 septembrie 2020. În această zi de duminică este pomenit Sfântul Eustatie, soția sa Teopista și cei doi fii ai lor – Agapie și Teopist. Sfântul Eustatie a fost general al armatei romană din vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de a primi botezul, numele lui era Placid.
Calendar ortodox 20 septembrie 2020
Calendar ortodox 20 septembrie 2020. În fiecare an, în ziua de 20 septembrie este pomenit un sfânt care a fost general al armatei romane. Este vorba despre Sfântul Eustatie, care înainte de botez se numea Placid. Astăzi este sărbătorit atât el, cât și soția sa pe nume Teopista, și cei doi fii ai lor – Agapie și Teopist.
Într-o zi, în timp ce se afla la vânătoare, Sfântul Eustatie care pe atunci se numea Placid, a gonit un cerb. La un moment dat, a văzut între coarnele animalului, Crucea Mântuitorului, după care a auzit o voce care l-a cutremurat.
„Placide, pentru ce Ma prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Il cinstesti fara sa stii, prin lucrarile tale cele bune“.
Atât de impresionat a fost Placid de această minune, încât la scurt timp, atât el, cât și soția lui și cei doi fii s-au botezat. Prin taina Sfântului Botez au primit numele de Eustasie, Teopista, Agapie și Teopist.
După botez, a decis să se reîntoarcă în locul în care l-a auzit pe Dumnezeu. A mers acolo și a mulțumit, dar a avut parte de o nouă minune. El i-a răspuns și i-a vestit că va lua moarte mucenicească.
Eustasie s-a retras din armată pentru o perioadă de timp, dar a revenit după lungi insistențe din partea împăratului Traian care își dorea să-i biruiască pe barbari. Războiul a avut loc, iar armata condusă de Eustasie a ieșit învingătoare.
A fost aruncat la fiare, împreună cu soția și fii lor
După moartea împăratului Traian, la tron a ajuns un nou împărat – Adrian, care i-a cerut lui Eustasie să aducă jertfe idolilor. Cum Eustasie a refuzat, a fost aruncat la fiare, împreună cu familia sa.
Atunci s-a petrecut o altă minune, pentru că fiarele nu s-au atins de cei patru. Mai apoi ei au fost aruncați într-un cazan incins, unde au fost lăsat 3 zile. Când au fost scoși, trupurile lor erau întregi și nearse.
Sfinții Mucenici Eustasie, Teopista, Agapie și Teopist sunt considerați făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine. Particele din moaștele lor au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Matasari, în 1840, de către Mihai Zidaru, un credincios din București.