Știri
Când are loc echinocțiul de primăvară 2021. Ce trebuie să faci când ziua și noaptea devin egale
Echinocțiul de primăvară este una dintre cele mai importante mișcări ale anului 2021. Acesta este momentul în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.
Anul acesta, mult așteptatul eveniment are loc la data de 20 martie, la 0ra 09.37. Din această dată, ziua va fi în creștere și noaptea în scădere, marcând începutul primăverii și plecarea definitivă a iernii.
Ce să facem de echinocțiul de primăvară
Echinocțiul de primăvară are loc în mai puțin de o lună, pe 20 martie. Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, din acest moment, ziua va deveni mai lungă.
Primăvara din punct de vedere astronomic începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează aproximativ 92 de zile. În tot acest timp, natura se trezește la viață, toate gâzele și animalele se bucură de razele soarelui și apar primele flori ale anului.
De echinocțiul de primăvară se spune că iarna pleacă definitiv, dând cale liberă primăverii. Nici zăpada nu mai face față din acest moment și începe noul an agrar.
În această zi, cei mici bat pământul cu beţele sau ciomege, strigând în cor un cântec, pentru a alunga frigul și vremea rea: “Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”
La colindat de echinocțiul de primăvară
Tot pe 20 martie, copiii împodobesc cu flori o creangă, apoi merg la colindat prin sat, pentru a aduce în casele oamenilor voia bună și să le vestească primăvara, oferind gazdelor chiar și o floare. Ei rostesc diferite cântece, iar la primesc schimb bani, ouă sau diverse cadouri pe care le împart apoi între ei.
Fetele se gătesc de colindat, purtând în păr flori pentru a fi frumoase și tinere tot anul, dar și pentru a avea un păr bogat și mătăsos. Spre seară, toți tinerii se adună la cineva acasă sau chiar în centrul localității, unde fac o petrecere de zile mari pentru a sărbători marele eveniment.
În vremurile străvechi se aprindeau focuri care aveau menirea de a alunga iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Se spune că focurile alungă spiritele rele și cei care participă la ele vor avea o primăvară plină de reușite și vor fi feriți de necazuri.