Stil
Echinocțiu de primăvară 2021. Tradiții și obiceiuri de echinocțiu de primăvară
Echinocțiu de primăvară 2021. Sâmbătă, 20 martie, la ora 12 și 29 de minute are loc un fenomen anual: echinocțiul de primăvară. Ziua devine mai lungă, iar oamenii se pregătesc să dea ceasul înapoi cu o oră în weekendul 25-26 martie. Se respectă o serie de tradiții și de obiceiuri cu această ocazie.
Practic, începe cu adevărata primavara, din punct de vedere astronomic.
Ce este echinocțiul?
Echinocțiul, denumit și echinox, este momentul în care ziua și noaptea sunt egale peste tot pe planetă. Acest fenomen vizează tot pământul, indiferent de emisfere. Fenomenul se produce din cauza Soarelui, care în mișcarea sa, se află exact pe ecuatorul ceresc, spun oamenii de știință de la NASA.
Echinocțiul are loc de două ori pe an. Primul echinocțiu se produce când Soarele traversează ecuatorul ceresc de la emisfera sudică la nordică, în jurul datei de 21 martie (20 anul acesta).
Echinocțiul (numit și echinox) este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersecție ale eclipticii (traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie. Al doilea echinocțiu se produce toamna, în jurul datei de 23 septembrie, când începe toamna astronomică.
Ce tradiții și obiceiuri se respectă cu ocazia echinocțiului de primăvară
Tradițional, acest moment este unul de armonie și de echilibru, de reluare a legăturii omului cu natura, cu tot ce este viu și frumos creat pe pământ.
Ezoteriștii susțin că în ziua de 20 martie oamenii vor simți energii diferite, noi, ciudate la prima vedere, dar pătrunzătoare și împlinitoare totodată. Este o zi perfectă în care oricine își poate pune o dorință legată de suflet.
1. Tradiția spune că Paștele trebuie sărbătorit întotdeauna în prima duminică după Luna Plină care are loc după echinocțiu. În ziua echinocțiului oamenii trebuie să reia legătura cu natura, să grădinărească, să călătorească în natură.
2. Tot în această zi este indicat ca oamenii să își pună pe hârtie planurile și să îngroape hârtia sub un trandafir. Dacă acel trandafir va înflori repede, înseamnă că dorințele se vor împlini.
CITEȘTE ȘI: Fenomen bizar pe cer după cutremurul din Japonia VIDEO
3. Cu acest prilej, se sărbătorește pornirea plugului. Țăranii încep muncile câmpului și pun animalele din grajduri la treabă. Se spune că este ziua perfectă în care caii și vitele trebuie scoase afară pentru a fi ferite de boli.