Știri
Lacul Vulturilor, Balea Lac si Lacul miresei. Uite de unde provin denumirile lor
Multi dintre noi am vizitat mai multe lacuri de pe teritoriul tarii noastre, dar prea putini cunoastem de unde provin denumirile lor.
Romania s-a bucurat aproape din totdeauna de peisaje diverse si surprinzatoare. De la nenumaratele lacuri glaciare situate pe cele mai inalte piscuri montane, pana la barajele si lacurile naturale de o frumuseste inegalabila. Dar de unde provin denumirile lor? Care sunt povestile din spatele acestor lacuri atat de apreciate de strainii care ne viziteaza tara?
Legendele din spatele acestor lacuri sunt mai putin cunoscute, despre multe dintre ele se crede ca sunt inca bantuite. Iar aceasta varianta este una destul de plauzibila daca ne gandim ca in multe lacuri si-au gasit sfaristul fecioare, mirese, nuntasi, militari sau pescari. Multi localnicii au povestit de-a lungul timpului ca uneori pe malurile nelinistite se aud inca voci si muzica.
1. Lacul Vulturilor
Lacul Vulturilor este cunoscut in popor si sub numele de Lacul fara Fund. Situat in judetul Buzau, lacul se gaseste in imediata apropiere a ruinelor fostei statiuni balneare Baile Siriu si a barajului cu acelasi nume.
Situat la o altitudine de 1.420 metri, Lacul Vulturilor este mai putin vizitat de turisti si se bucura de o zona salbatica in vegetatie.
La originile numelor sub care este cunoscut stau doua legende. Denumirea oficiala, Lacul Vulturilor, vine de la legenda conform careia aici veneau sa bea apa vulturii plesuvi pentru a intineri. Cea de-a doua, Lacul fara Fund, porneste de la povestea unui cioban care si-ar fi aruncat bata in apele lacului, si dupa un an de zile, ciobanul a gasit-o in apele Dunarii. In zona se mai pot vedea si astazi capre negere, specie pe cale de disparitie si protejata de lege.
CITESTE SI: INGRIJORATOR: UNDE SE INTALNESTE ZONA DE DESERT IN ROMANIA
2. Balea Lac
Situat pe culmile muntilor Fagaras, Balea Lac este unul dintre cele mai importante obiective turistice din tara noastra. Si asta datorita faptului ca aici s-a si dezvoltat o statiune turistica la o altitudine de 2034 m.
Numele de Balea vine de la un falnic fecior, care a fost candva capitan de osti. Aflat pe munte la pascut cu turma lui de oi, acesta s-a intalnit cu o fata de imparat care a ajuns din intamplare la stana sa. Legenda spune ca cei doi s-ar fi indragostit pe loc unul de celalat.
Conform povestii, intr-o noapte geroasa cei doi tineri au fost surprinsi de o cumplita furtuna de zapada. Din cauza vantului de pe culmi, a luat nastere si o avalansa, care i-a luat in drumul ei atat pe tineri cat si stana cu tot cu oi. Trupurile lor at fi ramas inghetate intr-o prapastie. Dupa ce au aflat de tragica poveste, oierii din muntii Fagaras au ales ca lacul sa poarte numele tanarului care a murit in trista poveste de dragoste.
3. Lacul miresei
Lacul se afla situat chiar in apropierea Bisericii Sfintii Voievozi din Campina. Numele lacului vine de la povestea unei tinere care a fost fortata de parinti sa se casatoreasca cu un barbat pe care nu il iubea. Intr-o dimineata localnicii au vazut voalul ei de mireasa plutind la suprafata apei. Fata si-a pus capat zilelor in apele reci ale lacului. Legenda spune ca in fiecare an lacul cere tribut cate un barbat pentru sufletul fetei care este ascuns in adancurile apei.
4. Lacul Albastru
Este unicul lac de pe intreg continentul european care s-a format prin prabusirea unei galerii de mina. Impactul a avut loc in anul 1920, din cauza unor sapaturi miniere neadecvate.
Numele lacului este dat de detaliul care il face unic, mai exact de abundenta sarurilor cuprice dizolvate in apa lacului care ii da o culoare albastra, uneori verzuie, in functie de directia si de cantitatea luminii care cade pe el.
In prezent, Lacul Albastru se alimenteaza prin subteran, printr-o veche galerie si este situat la 3 kilometri de Baia Sprie, la o altitudine de 565 metri.
Poate ca le-ai vizitat, dar le stiai povestile din care se trag denumirile lor?
Sursa foto: romanialainaltime.wordpress.com