Știri
Cât costă carnea de porc la câteva săptămâni înainte de Crăciun și cu cât se va scumpi
Cât costă carnea de porc? E întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor zilele acestea, cu cât se apropie mai mult sărbătorile de iarnă.
La sfârșitul lunii noiembrie, prețul cărnii de porc înregistrat la poarta fermierilor era mai mare față de anul trecut. Majorarea prețurilor a fost, totuși, temperată de concurența provenită din partea importurilor ieftine. Țările din care românii consumă carne de porc sunt Germania, Spania și Danemarca, dacă vorbim de achiziționarea ei din supermarketuri.
Prețul oferit de abatoare fermierilor ajungea la 5 lei pe kilogram la finalul lunii noiembrie, scrie news.ro.
Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, susține că prețul este mai ridicat față de 2015. Totuși, față de lunile mai-octombrie, prețul a mai scăzut.
În luna decembrie, în fermele din România vor fi sacrificați peste 500.000 de porci. Această cantitate asigură necesarul de 60% din consumul intern. Restul de 40% va fi asigurat de carnea din import.
Cât costă carnea de porc. Ce spune magazinul Carrefour
Fermierii români cred că produsele de carne din import vor avea o cotă mai ridicată anul acesta. “Din datele statistice oficiale rezultă că în 2015 au intrat în România peste 220.000 tone de carne (carcase, piese etc). Ne aşteptăm ca în acest an această cifră să fie depăşită, pe fondul creşterii consumului şi, din păcate, a stagnării producţiei interne”, a subliniat Ladoşi.
Prețul pulpei de porc fără os pornește de la 12 lei pe kilogram, însă există diferențe mari în funcție de sortiment.
“Faţă de perioada similară a anului trecut avem o creştere, din cauza majorării preţului de achiziţie. Cum va evolua preţul depinde de piaţă”, a explicat Carrefour, la solicitarea News.ro.
Cum vede ministrul Agriculuturii războiul cărnii de porc
“Dacă acum câţiva ani aveam 4 milioane de porci în gospodăria populaţiei şi 2-3 milioane de porci în fermele comerciale, în prezent situaţia s-a schimbat complet. Avem 4 milioane de porci în fermele comerciale şi circa 2 milioane de porci în gospodăria populaţiei.
CITEȘTE ȘI: Iarnă grea în Ungaria și Polonia. Urmează zile de ger și în România
Pentru că ştim bine că riscul cel mai mare este legat de porcii din acele mici gospodării familiale care pun pe piaţă 100-200 de porci pe an şi de multe ori nu ştiu nici măcar ce legislaţie trebuie să respecte vis-à-vis de biosecuritatea în ferme”, a spus Achim Irimescu, într-un interviu acordat News.ro săptămâna trecută.