Connect with us
Incendiu în Aluniș. O biserică declarată monument istoric a ars

Știri

Incendiu în Aluniș. O biserică declarată monument istoric a ars

Puternic incendiu în Aluniș, o comună buzoiană. Flăcările au cuprins o biserică declarată monument istoric.

Un puternic incendiu a afectat biserica rupestră din Aluniș, sat care aparține comunei buzoiene Colți. Flăcările au mistuit un important monument istoric. Este vorba despre o biserică rupestră construită în anul 1277.

Flăcările au afectat construcția din lemn a bisericii, iar pompierii au reușit să salveze bunurile din interior.

Conform datelor furnizate de ISU Buzău, incendiul a fost stins în doar 20 de minute, scrie news.ro. Vasile Prahoveanu, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău a declarat că la fața locului au ajuns cei de la Garda de Intervenție Mărunțișu cu două autospeciale.

Pompierii au reușit să scoată în timp util bunurile din interiorul monumentului istoric. Pompierii susțin că nu se știe, deocamdată, de la ce a pornit focul. Cei de la ISU demarează o anchetă pentru a afla cauza izbucnirii incendiului.

Monument istoric săpat în stâncă de doi ciobani

Pompierii au aflat de incendiu de la un cetățean care a văzut cum arde biserica. Acesta a sunat de urgență la 112, iar echipele de intervenție au ajuns imediat acolo. În biserica din Aluniș nu se afla nimeni, întrucât nu se oficia slujba religioasă la ora izbucnirii incendiului.

Potrivit site-ului creștinortodox.ro, zona Aluniș-Nucu-Bozioru face parte din patrimoniul cultural al României și este una din cele mai importante locuri spirituale din țară.

Complexul Rupestru din Aluniș e format dintr-o biserică, două chilii săpate în stâncă și cinci nedatabile. Biserica are hramul „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul” și este unul din cele mai vechi lăcașuri de cult de pe teritorul României. Biserica a fost construită în anul 1274 și terminată în 1277.

CITEȘTE ȘI: Incendiu în Agigea. Pompierii s-au luptat 7 ore cu flăcările

Legenda spune că biserica a fost săpată în stâncă de doi ciobani pe nume Simion și Vlad. Aceștia mergeau des pe acolo cu turmele de oi, conform site-ului creștinortodox.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top