Economic
Adrian Vasilescu: Banii cash sunt cei mai periculoși când e vorba de răspândirea unei epidemii
Consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu avertizează că banii cash sunt un mod de răspândire a bolilor și acest lucru ar trebuie să fie luat în serios de către populație. Vasilescu susține că este mult mai sigur să facem plata cu cardul în această perioadă.
Adrian Vasilescu: Banii cash sunt cei mai periculoși când e vorba de răspândirea unei epidemii
„E o prostie să faci provizii, dacă vine o molimă și dacă ar fi să se întindă, pe cât timp poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?!”, a spus consilierul BNR la Digi 24. El spune că nu și-a făcut provizii în caz de epidemie, însă s-a asigurat că scapă de banii cash și are cardul mereu la el.
Se pare că România are un mare avantaj că ar ebani din plastic, pentru că aceștia pot fi spălați la propriu. Așa s-a procedat și în China. „Banii de plastic au două caracteristici: în primul rând, sunt foarte greu de falsificat și pot fi spălați, la propriu”, a spus consilierul.
Întrebat unde se face această operațiune și dacă se face în România, Vasilescu a răspuns: „Păi se spală, cu săpun și cu apă”. Întrebat dacă aceasta este o operațiune pe care o poate face fiecare dintre noi, acasă, sau există un loc special, instituționalizat, el a precizat: „Nu există niciun loc”.
La BNR există un centru prin care trece toată masa monetară zilnic
Vasilescu a descris și centrul de la BNR prin care trece toată masa monetară la finalul zilei. Totuși, nici aici nu se spală bancnotele. „Există o mașină imensă, perfecționată, care face următoarele operațiuni – banii care vin seara la Banca Națională trec prin acest ‘purgatoriu’ și acolo se fac următoarele operațiuni: în primul rând, se caută banii falși, le-a găsit mașina (bancnotele – n.r.), le dă la o parte și au un drum sigur, către Poliție; în al doilea rând, bancnotele care se deteriorează, se rup, se scot și ele deoparte; și pe urmă se împart bancnotele pe categorii și intră în depozitele de bani. Dar nu se spală.
Ce te izbește în primul rând când intri în acea cameră este mirosul infernal, efectiv ca într-o groapă de gunoi. Învârtindu-se prin roțile acelei mașini, bancnotele degajă toate acele mirosuri, iar personalul care lucrează acolo este bine echipat și protejat, poartă măști de protecție și are un spor de toxicitate, pe bună dreptate,”. a explicat Adrian Vasilescu.
Cu siguranță banii cash pot fi un mijloc sigur de propagare a unei epidemii și constituie un factor mare de risc. De aceea populația este sfătuită să apeleze mai mult la carduri în această perioadă.
Citește și: Cum poți recupera banii dacă zborul tău a fost anulat, procedura