Connect with us
Anunț pentru toți angajații din România! Trebuie neapărat să știe acest lucru

Economic

Anunț pentru toți angajații din România! Trebuie neapărat să știe acest lucru

Angajatorii au obligația legală de a asigura angajaților săi materialele igienico-sanitare pentru a îndeplini cerințele de securitate și sănătate în muncă, în contextul riscului de îmbolnăvire. În caz contrar, inspectorii de muncă pot da amenzi uriaşe.

Angajatorii sunt obligați să pună la dispoziția salariaților toate echipamentele de protecție și produsele sanitare necesare prevenirii contaminării cu acest virus. Dacă nu fac acest lucru, angajatorii riscă amenzi de până la 6.000 de lei.

Obligația angajatorilor de a asigura toate măsurile care vizează cerințele de securitate și sănătate în muncă este stabilită prin Legea nr. 319/2006. Potrivit actului normativ citat de avocanet.ro, angajatorul are obligația de a asigura în mod gratuit materialele igienico-sanitare salariaților săi. Cei care nu respectă acest lucru pot fi amendați cu sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se face de către inspectorii de muncă sau inspectorii sanitari.

În contextul răspândirii numărului de cazuri infectate, ITM Arad atenționează atât angajatorii, cât și angajații că au obligația să ia toate măsurile pentru prevenirea infectării. Așadar, salariații trebuie să se asigure de următoarele aspecte:

 • spălarea mânilor cât mai des posibil cu apă și săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;
 • utilizarea măștilor de protecție de către persoanele bolnave;
 • evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
 • evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate;
 • acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut;
 • dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool.

Astfel, angajatorii trebuie să aibă în vedere că măsurile privind securitatea, sănătatea și igiena în muncă trebuie asigurate în mod obligatoriu și gratuit. Așadar, angajații trebuie să primească toate aceste produse de igienă și materiale de protecție, nu să și le procure din veniturile proprii.

Andreea Marinescu este reporter și redactor generalist la HUFF.ro. Are o experiență de 6 ani în jurnalism, iar ultimii 3 și i-a petrecut în jurnalismul online. A mai scris pe site-uri de TOP din România, precum www.revistate.ro. Andreea Marinescu este specializată în știri generale, economice și analize. De asemenea este un bun reporter de teren care are surse bune de informare și credibile.

2 Comments

2 Comments

 1. Mihai

  2020-03-08T19:20:35+02:00 at 19:20

  Cum se asigura angajatorul, inspectorul sanitar, inspectorul de munca, ca angajatul se spala pe mâini cu materialele igienico sanitare, puse la dispoziție gratuit? Sta lângă fiecare salariat și îl urmărește? Sa vedem un răspuns pertinent din partea autorităților. Ca de vorbe și amenzi…..

 2. Florentin ....

  2020-03-08T17:40:30+02:00 at 17:40

  Și ude sunt așa așa ziși inspectori sanitari care ar trebui să facă aceste controale la firme sau este doar o modalitate de a-și umple cineva buzunarele cu bani ???

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top