Connect with us
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a avertizat că măsurile de creștere ale salariilor ar putea duce la împingerea în sus a inflației.

Economic

Avertismentul lui Isărescu: Ce pericole ar putea aduce mărirea salariilor

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a avertizat că măsurile de creștere salarială discutate în Parlament ar putea genera riscuri de mărire a inflației anul viitor. Acesta a mai spus că Guvernul trebuie să evite în 2017 adâncirea dezechilibrelor.

”Execuţia bugetară, până acum, este pozitivă. Vom vedea în următoarele luni ce efecte vor avea măsurile discutate recent în Parlament. Ar putea exista riscuri pentru o împingere în sus a inflaţiei. Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor”, a spus Isărescu, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

BNR a revizuit în creştere uşoară, de la 2 la 2,1%, inflaţia pentru anul 2017, Isărescu precizând că au fost luate în calcul şi măsurile luate în noul Cod Fiscal, care vor intra în vigoare într-o a doua etapă, de la 1 ianuarie 2017.

Camera Deputaților a adoptat legea de aprobare a OUG 20/2016, care prevede salarii mărite pentru angajații din sănătate și educație. Votul asupra acestei legi a generat un scandal imens.

Guvernul Cioloș a anunțat că va contesta legea la CCR, considerând-o populistă și spunând că poate afecta grav echilibrul bugetar. Și PNL a anunțat că va depune contestație la această lege, după ce propunerea liberalilor de redezbatere a acestei legi nu a fost aprobată de PSD și ALDE.

Citește și: Guvernul contestă la CCR legea prin care se fac majorări salariale în educație și sănătate

Isărescu: BNR a observat o restrângere a ofertei de forţă de muncă, în contextul creşterii economice puternice

Creşterea economiei din primul semestru a dus şi la restrângerea ofertei de forţă de muncă, iar Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru crearea de locuri de muncă şi stimularea producţiei pe plan intern, în contextul unui excedent al cererii faţă de oferta din România, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează news.ro.

În prima jumătate a acestui an, economia românească a avansat cu 5,2%, nivel peste estimări.

În acest context, creşterea semnificativă a angajărilor reduce pentru companii numărul opţiunilor pe piaţa muncii, a avertizat guvernatorul.

”Se observă o restrângere a ofertei excedentare de forţă de muncă, în contextul unui ritm robust de creştere a angajărilor. În plus, dinamica crescută a producţiei industriale se reflectă şi ea la nivelul angajărilor”, a spus Isărescu.

Referitor la legea conversiei creditelor în franci elveţieni, Isărescu consideră că s-au înregistrat progrese după trimiterea acesteia la Curtea Constituţională.

Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, atacată de Guvern la CCR, va fi dezbătută pe 23 noiembrie de către judecătorii Curţii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top