Connect with us
BNR: „România nu e pregătită pentru zona euro”

Economic

BNR: „România nu e pregătită pentru zona euro”

Aderarea României la zona euro este un vis departe de împlinire, cel puțin asta susțin reprezentanții Băncii Naționale Române (BNR).

Zona euro, fata morgana a economiei

„În ceea ce ne priveşte pe noi, cred că a vorbi despre o strategie a României, chiar între zona euro şi zodia leului sau invers, este un lucru foarte important, dar cred că noi nu suntem încă pregătiţi pentru aşa ceva. La urma urmei cred că avem nevoie de mai multe strategii.

S-a vorbit deja despre o strategie de locuire, dar noi avem acest dar: aprindem un fitil, îl lăsăm să ardă un timp, o săptămână, o lună, uneori un an şi apoi lucrurile se sting.

Despre o strategie de locuire a vorbit vicepremierul Dâncu pe precedenta Guvernare, a venit cu dovezi, a venit cu exemple, a venit cu idei şi totul s-a stins. Nu mai auzim astăzi despre o strategie de locuire”, a declarat recent Adrian Vasilescu, purtătorul de cuvânt al BNR, notează Capital.ro.

„Când vorbim despre locuinţe şi despre credite pentru locuinţe este o discuţie foarte mare, deoarece creditul, care este un motor al economiei şi un motor al bunăstării este socotit astăzi pentru multă lume din societatea românească duşmanul public numărul 1. Inamicul public numărul 1, creditul. Uitaţi-vă pe Facebook, punctul de întâlnire petnru naţiunea noastră şi o să vedeţi acolo şi o să vedeţi foarte multe fraze ca asta: debitorii sunt sclavii băncilor.

CITEȘTE ȘI: O nouă metodă de deturnare a transferurilor bancare face victime în rândul românilor

CITEȘTE ȘI: Banca Mondială împrumută România cu 500 de milioane de euro

Sigur că băncile mai au încă ceva timp până să se maturizeze. . Însă noi suntem în situaţia de a gândi despre o strategie românească sau despre mai multe strategii, dar avem nevoie de o strategie de locuire. Lumea crede însă aşa: băncile în perioada 2004/2005 – 2008 au avut bani cu ghiotura, au dat credite cu două mâini, lumea a luat cu zece mâini şi s-au făcut nenumărate case.

Acum doi ani apărea informaţia că 900.000 de familii sunt în situaţia de a fi aruncate din casă pentru că nu şi-au plătit creditele, dar niciodată restanţele la creditele pentru case nu au depăşit 10%, nici în perioadele cele mai grele şi atunci făcând un calcul s-a ajuns la concluzia că s-au construit 9 milioane de case pe credite.

Analizele de piaţă spun însă că toate creditele imobiliare nu sunt mai mult de 340.000, deci nu 9 milioane. Adică 340.000 de credite imobiliare din totalul de 7,4 milioane de credite”, a explicat consilierul BNR.

1 Comment

1 Comment

  1. CALTOI

    2017-05-27T13:13:55+03:00 at 13:13

    ai sa cam pleci matale la banca mondiala ca Dragnea a spus ca trecem la euro ! si asa este normal sa fim si noi platiti la fel ca cei de peste hotare in euro si la nivelul salariilor lor in euro nu noi muncim ca aia de afara si chiar mai mult iar de platit suntem cu minimul pe economie si ala cu jumatate de norma trecut in cartea de munca si la dari catre stat!vi se pare normal????

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top