Connect with us
Ce salarii au călugării și măicuțele din România

Economic

Ce salarii au călugării și măicuțele din România

Salarii călugări și măicuțe. Pentru cine nu știe, măicuțele și călugării din țara noastră primesc salarii. Mai mult decât atât, ei fac parte din categoria bugetarilor și primesc lunar bani din partea statului. În România există în jur de 10.000 de călugări și măicuțe.

Ce salarii au călugării și măicuțele

Călugării și măicuțele din țara noastră primesc salariu din partea statului, întrucât fac parte din categoria bugetarilor. Suma pe care o primesc aceste categorii de persoane, lunar, este puțin peste salariul minim pe economie.

Conform regulamentelor bisericești, monahii salarizați sunt obligați să depună la casieria mănăstirii jumătate din salariu sau pensie în folosul obștii.

În cazul în care călugării aleg să doneze mănăstirii întreaga sumă pe care o primesc drept salariu de la stat, conducerea mănăstirii se va ocupa de achiziționarea tuturor celor necesare.

Cum să devii călugăr sau măicuță

În primul rând, vârsta minimă pentru primirea în casa Domnului este de 16 ani, cu acordul părinților sau al tutorelui care are grijă de minor.

Aprobarea episcopului este cea mai importantă pentru alegerea oamenilor care vor păși mănăstirea.

Conform regulamentului, starețul este obligat să cerceteze scopul venirii: vocația, decepția sau interesele persoanelor, starea fizică, cunoștințele religioase, temperamentul, aptitudinile sau formarea spirituală. În perioada de la intrarea în mănăstire și până la călugărie va trece o perioadă de ispitire canonică care are 3 stadii:
– De la primirea în mănăstire la admiterea noului venit în rândul fraţilor
– De la admiterea ca frate de mănăstire la îmbrăcarea în haină monahală (dulama)
– De la purtarea dulamei la tunderea în monahism (slujba de călugărire)

Cei interesați de viața monahală, trebuie să prezinte următoarele documente:
a) certificatul de naştere;
b) certificatul de botez;
c) actul de studii (solicitantul, dacă este minor, să fie absolvent al şcolii generale, cel puţin şi să aibă acordul părintelui sau tutorelui;
d) cazier judiciar;
e) certificat de stare civilă, din care să se constate că nu are nici una din obligaţiile familiale prevăzute de Codul familiei;
f) recomandarea preotului paroh
g) act privind stagiul militar şi declaraţia că renunţă la averea sa donând-o rudelor sau mânăstirii;
h) fişa medicală privind starea sănătăţii fizice şi psihice.

Continue Reading
You may also like...

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top