Connect with us
Cum pot beneficia de pensie comunitară românii care lucrează legal în UE. Anunțul oficial al Ministrului Muncii

Economic

Cum pot beneficia de pensie comunitară românii care lucrează legal în UE. Anunțul oficial al Ministrului Muncii

Românii care lucrează sau au muncit cu acte legale în străinătate, într-un stat membru al Uniunii Europene, pot beneficia de pensie comunitară. Tot ce trebuie să facă este să adune documentele necesare, să le așeze într-un dosar și să-l depună la locul potrivit. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a oferit toate detaliile necesare în acest sens, printr-o postare publică pe o rețea de socializare.

Cum pot beneficia de pensie comunitară românii care lucrează legal în UE. Anunțul oficial al Ministrului Muncii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a publicat, joi seara, un set de instrucţiuni pentru românii care sunt interesaţi să îşi depună dosarul de pensie comunitară.

Conform recomandărilor transmise de Violeta Alexandru, cererea de pensie se depune în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă a solicitantului, fie că este în România sau într-un stat al Uniunii Europene. Documentele depuse împreună cu cererea vor fi trimise către instituția omoloagă din țara unde oamenii au lucrat, de către instituția din România, pentru a se deschide dreptul la pensie comunitară.

Ministrul Muncii le-a recomandat lucrătorilor români ca în momentul deschiderii dosarului de pensie comunitară să se asigure că deţin toate actele necesare, în special cele cu privire la limita de vârstă.

De exemplu, pentru limită de vârstă sunt necesare:

  • carnetul de muncă (original și copie)/alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
  •  actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie (original și copie); livretul militar (original şi copie);
  •  diploma de absolvire a învățământului universitar (original și copie) şi adeverința din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi; dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate;
  • adeverința privind sporurile cu CARACTER PERMANENT (cf. legii/contractului colectiv/individual de muncă (original),
  •  adeverința privind încadrarea activității în fostele grupe I și/sau II de muncă, în condiții deosebite și speciale , în original. Atenție, angajatorul trebuie să fie achitat contribuții suplimentare pentru aceste grupe.
  •  documente din care să reiasă perioada de lucru și locul de muncă în străinătate.

Este important ca documentele depuse să aibă: număr, data de înregistrare, ștampila unității emitente, semnătura, să fie lizibile/nedeteriorate.

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top