Connect with us

Economic

Devine obligatoriu de la 1 ianuarie! Sunt anunțate amenzi de până la 20 de mii de lei

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, va intra în vigoare Legea Compostului, care obligă toate primăriile din țară să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile de la toate locuințele din România. Asta înseamnă că mai apare o pubelă separată, destinată resturilor alimentare și vegetale. Astfel, românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate. Cine nu va respecta obligativitatea va scoate din buzunar chiar și 20 de mii de lei.

Devine obligatoriu de la 1 ianuarie! Sunt anunțate amenzi de până la 20 de mii de lei

Potrivit legii, în gospodării și în cadrul societăților comerciale, deșeuri precum fructele și resturile de fructe, legumele și resturile de legume, plus anumite resturi alimentare, nu vor mai fie aruncate în același recipient cu alte resturi. Ci vor trebui colectate separat, așa cum se întâmplă cu hârtia și plasticul.

Societățile de salubrizare vor fi obligate să preia aceste deșeuri pentru a fi transformate în compost pentru agricultură. Cine nu va respecta noua lege va fi amendat. Amenda minimă este de 400 de lei pentru cetățeni și de 20.000 de lei pentru societățile comerciale.

Reprezentanții firmelor de salubrizare spun însă că, pentru ca legea să poată fi aplicată de la 1 ianuarie, fiecare județ trebuia să aibă cel puțin o stație de compostare. Există în țară câteva, dar insuficiente. Zone importante, precum București sau Ilfov, nu au o astfel de stație. De altfel,  în bazinul legumicol Vidra, unde an de an ajung la gunoi tone de produse alterate, o stație funcțională este promisă în decembrie.

„Acest termen, 1 ianuarie 2021, este nerealist, este mai degrabă utopic. România să pună-n practică această nouă fracție de deșeuri, tot fluxul și prelucrat, are nevoie de peste 5 milioane de pubele, are nevoie de câteva sute de mașini. Nu există mai departe facilitățile. Respectiv stațiile de compost care să preia și să prelucreze aceste tipuri de deșeuri. Aceste deșeuri organice ajung până la 50% din cantitatea de deșeuri generate de populație.”, a declarat Dan Ceaușescu, director societate de salubrizare.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top