Connect with us
Schimbări 1 ianuarie 2021. Românii sunt afectați

Economic

Schimbări 1 ianuarie 2021. Românii sunt afectați

Anul 2020 a fost unul destul de dificil atât din punct de vedere al sănătății, având în vedere că pandemia de coronavirus ne-a schimbat complet viețile, dar și din punct de vedere financiar. 2021 vine cu schimbări majore, care îi vor afecta pe toți românii. Astfel,  vorbim despre scumpiri, dar şi majorări de taxe şi impozite sau legi noi.

Măsuri noi de la 1 ianuarie

Una dintre cele mai importante scumpiri de la 1 ianuarie este cea a curentului electric. Facutra de energie electrică va fi mai scumpă din noul an, ca urmare a propunerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a majora tarifele de distribuție pentru toate cele 8 companii de distribuție zonale.

Mai mult, în 2021, salariaţii vor putea primi un nou tip de ajutor financiar de la angajator, scutit de taxe, cel pentru adopţii.

De altfel, nici angajatorii nu vor datora taxe la stat, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie, pentru costurile cu telemunca şi pentru costurile de testare epidemiologică şi vaccinare.

Pentru PFA-urile şi celelalte persoane ce obţin venituri din activităţi independente şi profesii libere, termenul pentru depunerea declaraţiei unice va fi 25 mai, în loc de 15 martie. Totodată, 25 mai va fi şi termenul limită pentru plata taxelor aferente veniturilor din acest an.

De altfel, de la 1 ianuarie, mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înscrise în România, drept urmare a brexitului.

Românii aflați deja în Anglia vor trebui să semneze mai multe acte și să rezolve mai multe chestiuni pentru a putea continua să stea acolo. Cât despre cei care vor să vină acolo, pentru o perioadă de cel mult șase luni, lucrurile sunt simple.

Așadar, cei care vin acolo pentru o vacanță, în vizită sau la studii de cel mult o jumătate de an, nu vor avea nevoie de viză sau alte acte, ci doar de actele de identitate.

„Pentru românii care vor să viziteze Marea Britanie, să-și vadă familia sau să petreacă o mică vacanță aici, nu se va schimba mai nimic de la 1 Ianuarie 2021. Ei pot veni, ca și până acum, fară viză, dacă nu stau mai mult de șase luni. Își vor folosi pașapoartele, ca și până acum, la porțile electronice de acces din aeroporturi la sosire. Pot să vină și pentru studii, dacă nu durează mai mult de șase luni, să facă turism sau la rude în vizită. Deci nu vor fi mari schimbări”, a spus ministrul englez.

Printre altele, și carburantul se scumpește de la 1 ianuarie 2021. Pentru benzina cu plumb, nivelul accizei creşte cu 63 lei de la 2.085,97 lei/1.000 de litri la 2.149,09 lei/1.000 de litri.

Pentru benzina fără plumb, nivelul accizei creşte cu aproximativ 54 lei, de la 1.773,46 lei/1.000 de litri în 2020 la 1.827,13 lei/1.000 de litri în 2021.

Pentru motorină, acciza creşte cu 49 lei de la 1.625,37 lei/1.000 de litri la 1.674,55 lei/1.000 de litri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top