Connect with us
Guvernul a tăiat din banii alocați Bisericii pentru anul 2021

Economic

Guvernul a tăiat din banii alocați Bisericii pentru anul 2021

Guvernul României a tăiat aproximativ 89% din banii alocați Bisericii pentru anul 2021. Este vorba despre bugetul destinat construirii și restaurării lăcașurilor de cult. Acesta a fost redus față de anul 2020. Banii vor fi acordați în 2021 prin trei programe, suma întreagă ajungând la puțin peste 760 de milioane de lei.

Mai puțini bani de la Guvern pentru Biserici în 2021

Suma alocată pentru susţinerea cultelor religioase, în 2021, va fi cu aproape 89% mai puţin decât execuţia preliminată pe anul trecut când finanţarea acordată de stat în acest scop a fost de 249 milioane de lei. Vorbim aici despre bugetul pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult.

Alocările de la buget sunt destinate conservării lăcaşurilor de cult monumente istorice şi a bunurilor din patrimoniul cultural naţional aparţinând cultelor, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult cu venituri mici sau fără venituri.

De asemenea banii pentru Biserici vizează și amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase,  construirea şi repararea lăcaşurilor de cult, achiziţionarea de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult şi de asistenţă socială susţinute de acestea, sprijinirea activităţilor de asistenţă socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni şi alte forme de asistenţă, precum şi pentru susţinerea unor acţiuni cu caracter intern şi internaţional realizate de cultele religioase din România.

În ceea ce privește sprijinul pentru salarizarea personalului de cult, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta. Cu alte cuvinte, creșterea va fi de la 731,95 milioane lei, cât a fost în 2020, la 749,25 milioane lei în 2021.

Facem mențiunea că din acest buget este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării. Și bugetul pentru personalul din învățământul teologic va crește în 2021. Este vorba despre o creștere cu 33% față de anul 2020. La acest capitol, suma acordată Bisericii de către Guvernul României va ajunge la 8,83 milioane de lei.

Administrația Prezidențială a transmis că preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, 16 februarie 2021, o întrevedere cu Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la reşedinţa patriarhală. Cu toate astea,  niciuna dintre cele două instituţii nu a transmis informaţii despre subiectele abordate în cadrul întâlnirii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top