Connect with us
ROBOR la șase luni a scăzut spectaculos. La ce valoare a putut să ajungă

Economic

ROBOR la șase luni a scăzut spectaculos. La ce valoare a putut să ajungă

ROBOR la șase luni a atins un minim istoric, după ce a scăzut până la 1,93 și a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii trei ani și trei luni. În mod oficial este cel mai scăzut nivel pentru ROBOR la șase luni din 11 octombrie 2017.

ROBOR la șase luni a scăzut spectaculos

ROBOR la șase luni a înregistrat un minim istoric ajungând la valoarea de 1,93. Este cea mai mică valoare din ultimii trei ani și trei luni, mai exact din data de 11 octombrie 2017. În același timp, ROBOR la trei luni a crescut la 1,78% față de 1,77% cât a fost nivelul din sedința precedentă când a atins cel mai scăzut nivel din 2 octombrie 2017.

Noua valoare a IRCC, valabilă în perioada ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în scădere de la 2,17% în trimestrul IV din 2020.

Este important de reținut că scăderea de 0,29 puncte procentuale se aplică pentru creditele acordate populației după mai 2019, dată la care a înlocuit referința ROBOR în contracte.

Ce reprezintă ROBOR

ROBOR se traduce prin rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Altfel spus, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci.

ROBOR-ul este sta­bilit zilnic de piața interbancară. El se stabilește pe o piață – piața monetară interbancară, adică pe baza cererii și ofertei. Altfel spus, este prețul pe care îl plătesc băncile pentru a se împrumuta între ele.

Trebuie să știți că, creditele cu dobândă fixă nu sunt influențate de nivelul ROBOR, și că dobânda este constantă pe toată perioada de creditare. Pe de altă parte, creditele cu dobândă variabilă sunt credite a căror dobândă se stabilește prin însumarea marjei băncii (cheltuieli operaționale plus profitul acesteia) la care se adaugă ROBOR.

Dobânda folosită de băncile creditoare este ROBOR la trei luni (3M), așa cum se întâmplă în cazul unui credit Prima Casă, sau 6 luni (simbolizat 6M).

Continue Reading
Subiecte pe aceeași temă:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top