Connect with us
Somaj tehnic: Ce ai voie să faci, poti lucra în altă parte? Când iei salariul?

Economic

Somaj tehnic: Ce ai voie să faci, poti lucra în altă parte? Când iei salariul?

Somajul tehnic este soluția multor companii care au fost afectate de închiderea activităților din multe domenii, precum restaurante, magazine, mall-uri și alte afaceri. Mulți angajați au intrat în somaj tehnic și asta înseamnă că au contractul de muncă suspendat pe o perioadă determinată, în funcție de decizia companiei.

Angajații sunt în somaj tehnic și pe toată această perioadă au o serie de obligații, chiar dacă sunt „în concediu” fară voia lor.

Ce nu ai voie să faci în șomajul tehnic?

Ce este șomajul tehnic și câți bani din salariu primești, codul muncii

Ce este șomajul tehnic și câți bani din salariu primești, codul muncii

De reținut este că pe durata în care angajatul este în somaj tehnic, contractul de muncă este suspendat. Trebuei să primiți o decizie de suspendare în care să fie specificată data de la care contractul de muncă este suspendat și data până la care suspendarea are loc.

Salariul îl veți primi în aceeași zi de plata a salariului, dar în cuatum de maxim 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 3000 de lei.

Statul le va deconta companiilor cheltuielile cu somajul tehnic, conform guvernului și unei hotărâri în acest sens.

Pe toată durata somajului tehnic sunteți la dispoziția companiei, adică dacă perioada se scurtează sunteți chemat la serviciu cu minimum 12 ore înainte de reînceperea activității.

În timpul în care vă aflați în somaj tehnic nu vă puteți angaja cu carte de muncă în altă parte, deoarece sunteți în continuare angajat la firma la care lucrați si aveți cpntractul suspendat, nu încetat.

Dacă vă căutați un job în această perioadă, puteți lucra pe contracte civile precum: contract de drept de autor, contract de prestări servicii, contract de colaborare.

În șomajul tehnic nu puteți primi și ajutor de șomaj de la stat. De asemenea nu se acordă concediu medical, de odihnă sau orice alt tip de concediu prevăzut de lege.

Bonurile de masă, abonamentele la serviciile medicale private sau alte beneficii oferite de companie sunt suspendate pe durata somajului tehnic.

Dacă revii la muncă nu uita că ai nevoie de o adeverință de la angajator sau dacă vrei să ieși din casă o declarație pe proprie răspundere pentru poliție.

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

2 Comments

2 Comments

  1. Costescu Claudia

    2020-04-21T01:01:01+03:00 at 1:01

    Daca sunt in somaj tehnic,ma pot angaja la par-time…la 4 ore? Multumesc

    • Adrian Vrauko

      2020-04-21T01:08:39+03:00 at 1:08

      Nu, pentru că aveți contractul de muncă suspendat. Trebuie să aveți acordul companiei

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top