Connect with us
Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020. Se cere anularea examenelor!

Educatie

Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020. Se cere anularea examenelor!

Pandemia continuă să facă victime, iar școlile rămân închise și activitatea didactică se desfășoară în mediul online până la începutul unui nou an școlar. Cu toate acestea, Evaluarea Națională și Bacalaureatul vor fi susținute în regim fizic, începând cu data de 15, respectiv 22 iunie. Multe voci au susținut că această decizie nu este una potrivită ci, din contră, îi expune atât pe elevi, cât și pe profesori unui risc major. Deși au fost adoptate mai multe măsuri de prevenire, oamenii nu au încredere în ele. În acest sens, Asociația Generală a Învățătorilor din România a trimis o scrisoare către autorități prin care cere anularea examenelor de acest an.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020. Se cere anularea examenelor!

Reprezentanții AGIRo au cerut, prin scrisoarea respectivă, să fie anulate Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020, prezentând ce dezavantaje și riscuri presupune susținerea acestora. Ei au motivat realizarea acestei scrisori pe motiv că elevii sunt nedreptățiți, având în vedere că studenții și cei din alte programe de studiu își pot susține examenele online, deși urmează curând să aibă o carieră în domeniul lor.

„Nu înțelegem de ce viitorii medici, profesori, juriști și ingineri pot să își ia diploma de licență, masterat și doctorat prin examene online (și apoi să ne lăsăm viața și țara pe mâinile lor), iar examenele elevilor de 13 și 17 ani (în cazul cărora vor mai trece mulți ani până să ajungem pe mâinile lor) trebuie neapărat organizate strict în școli.”, precizează scrisoarea.

De altfel, AGIRo a menționat că examenele nu ar fi relevante, având în vedere că elevii cu afecțiuni sau care locuiesc cu părinți/bunici cu afecțiuni de sănătate sau peste 65 ani nu pot participa la acestea.

De asemenea, ar putea exista probleme și în cazul profesorilor. Unii dintre ei fie nu ar putea să participe la examene din cauza restricțiilor sanitare, fie nu vor vrea să se expună acestui risc. În plus, și ei ar putea pune în pericol viața elevilor, în condițiile în care ar fi purtători ai viruslui.

AGIRo explică și că, în cazul în care examenele vor fi susținute, se vor cheltui mulți bani fără rost pe măști, mănuși, dezinfectanți, termometre, despărțitoare și pază. De altfel, restricțiile ar putea fi cu greu respectate, fiind vorba de unele destul de complexe și un număr mare de elevi.

Rezultatele nu reflectă adevărata valoare a unui elev

Reprezentanții AGIRo susțin că stresul în care trăiesc elevii acum și-ar putea pune amprenta asupra stării lor din zilele de examen. Astfel, ei nu vor putea demonstra ce pot cu adevărat. O alternativă ar fi cea cu înlocuirea examenelor cu mediile din gimnaziu.

„Adevărata valoare a unui elev nu este totdeauna precis dată de rezultatele lui la un examen de doar câteva ore și în condiții de stres. Este posibil ca varianta cu mediile din gimnaziu să îi favorizeze pe unii (în general pe cei din medii defavorizate și cu părinți care nu își permit să îi dopeze cu meditații) și să îi defavorizeze pe alții (în general din medii favorizate și cu părinți care își permit să le plătească meditații). Și în anii trecuți, cu toată rigoarea examenelor, au fost mulți, mulți elevi care, după începerea liceului, văzând că nu fac față la un liceu de elită, s-au transferat de acolo. Și nu a fost gaură în cer.”, precizează AGIRo în scrisoare.

 

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top