Connect with us
Primul avion în care poţi experiementa zborul la graviaţie zero

Externe

Airbus Zero-G A310: Primul avion în care poţi experiementa zborul la graviaţie zero

Zborurile la gravitaţie zero au fost create iniţial pentru instruirea astronauţilor. Airbus Zero-G A310 este acum, pentru cei care și-ar dori să ajungă în spațiu, un prim pas în îndeplinirea visului.

Agenţia Spaţială Europeană este cea care foloseşte un asemenea avion. Unul dintre astronauţii care s-au întors de pe Staţia Spaţială Internaţională în 2017 se antrenează acum în acest avion. Aeronava recreează complet condiţiile din spaţiu în imponderabilitate.

”Îmi trezește multe amintiri. Este ca pe Stația Spațială Internațională. Nu durează mult, dar suntem în cădere liberă.

Am fost în cădere liberă când orbitam în jurul Pământului cu Stația Spațială, astăzi sunt într-un avion, dar e același lucru”, a spus astronautul francez.agenției AFP.

Astronautul îi însoţeşte pe cei care vor trăiască această experienţă

Însă preţul este unul destul de piperat. Pentru un zbor cu Airbus Zero-G, doritorii trebuie să scoată din buzunar 6000 de euro. Dar ce mai contează banii când experienţa este una de neuitat.

Potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA), Airbus Zero-G A310 face zboruri parabolice și, de obicei, în timpul unei curse, execută cam 31 de astfel de manevre.

De la un zbor orizontal, aeronava începe să urce gradual, într-un unghi de aproximativ 50 de grade. Această fază de urcare durează cam 20 de secunde. În tot acest timp, avionul experimentează o accelerație de 1,8 ori față de nivelul gravitațional de la suprafața Terrei.

Apoi, puterea motorului este redusă la minimum necesar, iar avionul urmează o traiectorie de cădere liberă. Traiectorie care durează aproximativ 20 de secunde, timp în care se produce fenomenul de imponderabilitate.

Manevrele de zbor parabolic cu Airbus Zero-G A310 sunt repetate

Întreg ciclul unui zbor cu Airbus Zero-G A310 durează aproximativ 3 minute: 20 de secunde de zbor la 1.8g, urmate de 20 de secunde de imponderabilitate, urmate apoi de alte 20 de secunde de 1.8 g, iar apoi 2 minute de pauză la gravitație normală.

După un grup de 5 astfel de manevre de zbor parabolic, urmează o perioadă mai lungă de odihnă la gravitație normală, de 8 minute.

Pe tot timpul zborului, persoanele aflate la bordul avionului Airbus Zero-G A310 sunt permanent înștiințate de fiecare manevră făcută și de durata ei, dar și de durata perioadei de odihnă.

Continue Reading
Subiecte pe aceeași temă:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top