Connect with us

Stil

BOBOTEAZA: Traditii, obiceiuri, superstitii. Ce este bine sa faci si ce sa NU faci in aceasta zi

In fiecare an pe data de 6 ianuarie crestinii praznuiesc Botezul Domnului, sau Boboteaza asa cum este cunoscuta aceasta sarbatoare in popor. In cartile sfinte, ea se mai numeste si Epifanie.

Iisus Hristos a fost botezat la varsta de 30 de ani, aceasta fiind considerata varsta maturitatii la barbati in acele vremuri. Pana la implinirea acestei varste Iisus nu a savarsit minuni, insa odata cu botezul, El a inceput sa propovaduiasca si sa aduca Cuvantul Domnului mai aproape de lume. In Evanghelia dupa Matei se relateaza ca Iisus a venit din Galileea la raul Iordan, unde Ioan boteza in numele Domnului si a cerut sa fie botezat. Acest botez este manifestarea celor trei persoane: Fiul, care este botezat de catre Ioan, Duhul Sfant, care se pogoara in chip de porumbel si Tatal care Il declara pe Iisus Fiul Sau. In primele secole, Boboteaza se sarbatoarea odata cu Nasterea domnului, pe 6 ianuarie, insa incepand cu secolul 4, cele doua sarbatori au fost despartite.

Exista numeroase traditii si obiceiuri pe care romanii le respecta inca din cele mai vechi timpuri. In perioada dintre 1-6 ianuarie preotii umbla pe la casele crestinilor pentru a le binecuvanta si a le aduce agheasma. Aceasta este singura agheasma de peste an, care se poate inmulti.

In ziua de Boboteaza are loc sfanta liturghie, iar dupa slujba preotul merge impreuna cu enoriasii la o apa, unde arunca o cruce, iar barbatii se arunca sa o prinda. Cel care prinde crucea si o aduce inapoi va avea un an bun, plin de noroc si fericire. In unele zone ale tarii, padurarii satelor trag cateva focuri de arma peste ape, in scopul de a alunga duhurile necurate.

In ziua de Boboteaza se spune ca toate apele pamantului sunt sfintite, asa ca in nici o gospodarie nu se spala timp de 8 zile. Se spune ca in noaptea de Boboteaza, fetele nemaritate isi viseaza ursitul daca leaga pe degetul inelar un fir rosu de matase si o crenguta de busuioc.

Ce sa faci de Boboteaza

Sa dai fanul si sarea, sfintite la masa de Ajun, la vite, caci vor fi ferite de boli; sa pui busuioc sub laicerul de pe laita din casa cea mare unde se aseaza preotul, caci este bun pentru aflarea ursitei, pentru farmece si descantece; sa aduni cenusa din soba si sa o presari pe straturile de legume sa nu le manance „grijuliile”; sa bei dimineata pe stomacul gol aghiasma, cel putin cateva zile, caci vei fi sanatos tot anul.

Ce nu este bine sa faci la Boboteaza?

Sa nu te certi in ajun cu nimeni, sa nu imprumuti nimic de langa casa, caci vei avea  tot anul paguba, sa nu speli rufe o perioada de timp pentru ca apa e sfintita.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top