Connect with us
OIAC: Marea Britanie are dreptate, neurotoxina din cazul Skripal provine din Rusia

Externe

OIAC: Marea Britanie are dreptate, neurotoxina din cazul Skripal provine din Rusia

La mai bine de o lună de la atacul asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat joi teza guvernului britanic cu privire la originea rusă a agentului neurotoxic folosit pentru otrăvirea, pe teritoriul Marii Britanii ,a celor doi.

„Rezultatele analizei efectuate de laboratoarele desemnate de OIAC (…) confirmă descoperirile făcute de Marea Britanie în ceea ce priveşte identitatea agentului chimic toxic folosit la Salisbury”. Anunţă OIAC într-un comunicat publicat la Londra, subliniind „puritatea mare” a substanţei.

Londra a identificat substanţa ca fiind un agent neurotoxic din familia Noviciok şi a pus pe seama Moscovei răspunderea pentru acest atac.

Premierul britanic, Theresa May, a declarat în 12 martie că Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de tip militar din grupul de agenţi neurotoxici Noviciok. Acest agent ar fi fost dezvoltat de Uniunea Sovietică în anii 1970-1980.

OIAC, care a recoltat propriile eşantioane în oraşul Salisbury la cererea Marii Britanii, nu a atribuit nimănui vina pentru acest atac. Rusia neagă orice implicare în acesta – şi nu a specificat numele agentului chimic.

Rezultatele analizelor va fi discutat în cadrul unei sesiuni extraordinare a OIAC, miercurea viitoare, ce a fost convocată la cererea Marii Britanii.

Iulia Skripal a fost externată luni

Rezultatele de laborator, care au fost primite în noaptea de miercuri, au fost transmise joi membrilor OIAC.

Iulia Skripal, care a fost externată luni din spital, a anunţat într-un comunicat că suferă efecte de pe urma otrăvirii. În timp ce tatăl său rămâne grav bolnav. Ea a anunţat că a respins oferta de asistenţă din partea Ambasadei ruse.

CITEȘTE ȘI: Iulia Skripal respinge ajutorul consular din partea Rusiei, după ce a ieșit din spital
Rusia anunță că orice tentativă de transferare a lui Serghei Skripal și a fiicei sale va fi considerată drept „răpire”
Iulia Skripal a părăsit spitalul. Tatăl său rămâne în continuare internat

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top