Connect with us
Președintele Klaus Iohannis, reacție tranșantă după decizia CCR. Ce are de gând cu Laura Codruța Kovesi

Știri

Președintele Klaus Iohannis, reacție tranșantă după decizia CCR. Ce are de gând cu Laura Codruța Kovesi

Președintele Klaus Iohannis primit marţi, la Palatul Cotroceni, delegaţia Comisiei de la Veneţia aflată în vizită la Bucureşti. La finalul discuțiilor, el a vorbit cu jurnaliștii despre decizia CCR în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi.

Președintele a declarat că a citit motivarea deciziei CCR, dar că va veni o hotarare după ce o va înțelege foarte bine.

Șeful statului a acuzat PSD că încearcă să taie din atribuțiile președintelui. El a cerut o dezbatere clară privind Justiția și rolul instituțiilor statului, pornind de la decizia Curții Constituționale.

„Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară o confuzie. Eu am spus de prima dată că o voi citi până o înțeleg foarte bine. Mai avem un pic de citit.

Citind această motivare au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. După o primă citire foarte atentă: vreau  să spun că în această etapă recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări. 

Toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupție, dacă atâția politicieni au fost nemulțumiți, se pune întrebarea dacă mai avem nevoie de luptă anticorupție. Răspunsul meu este da.

PSD incearca sa amputeze puterile președintelui României. De ce? Fiindcă președintele României evident că are în multe privințe alta părere decât majoritatea PSD din Parlament.

Am văzut această dorință, prima dată când s-a modificat legea ANCOM. A continuat discuția și la legile Justiției, unde puterea președintelui a fost diminuată.

Se pune întrebarea: Nu cumva aceste legi au fost modificate și pentru a diminua puterea președintelui?

PSD încearcă cu toate mijloacele să diminueze puterea președintelui. Decizia CCR vine, din păcate, în aceeeași linie și aceeași logică de diminuare a puterii președintelui, iar de aici apar întrebări.

Care mai este statutul procurorilor din România? După această decizie mai sunt procurorii independenți sau sunt duși procurorii în subordinea ministrului Justiției?

Este întrebare la care trebuie să răspundem. Avem un nou super-ministru al Justiției care decide și președintele execută, fără să se țină cont de avizul CSM? Cum poate CSM să își îndeplinească rolul principal de garantare a independenței justiției, dacă nu mai contează la demiterea unui procuror șef?

Sunt întrebări care trebuie să primească un răspuns după o dezbatere publică, clară, extinsă și sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică.

Un referendum poate să vină la finalul unei astfel de dezbateri.

Klaus Iohannis nu se teme de suspendare

Este nevoie de o dezbatere largă, de o discuție cu toți actorii interesați și poate este nevoie la sfârșit ca poporul să își spună părerea. Poate e nevoie de o clarificare a Constituției, poate trebuie să gândim dacă trebuie introduse noi mecanisme în arhitectura statului.

Poate e nevoie să discutăm ce fel de persoane pot fi chemate la conducerea statului.

Nu putem să facem următorul pas fără să înțelegem ce scrie în motivarea CCR. Cred că se grăbesc un pic PSD-iștii. Eu nu am afirmat ce voi face în perioada următoare decât să citesc cu atenție motivarea și să formulăm concluzii pertinente.

Nu va exista nicio suspendare, pentru că nu există niciun temei pentru suspendare, chiar dacă unii PSD-iști se trezesc vorbind la televizor despre asta.

E nevoie să reacționez într-un timp rezonabil, dar nu cred că așteaptă cineva să aplic mecanic o decizie într-o zi sau două. Doresc să avem o dezbatere, o discuție, să ne lămurim înainte să facem un pas.

Eu nu încalc Constituția, eu veghez la respectarea Constituției”, a spus președintele Klaus Iohannis după întrevederea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția.

El a calificat mitingul PSD drept unul „mediocru, anti-justiție” și l-a numit din nou pe Liviu Dragnea un „politician care mai este și infractor”. Șeful statului a mai spus că nu există niciun stat paralel și că acesta este o invenție a PSD ca să își justifice acțiunile împotriva justiției.

Citește și: Liviu Dragnea anunță un nou “miting uriaș” al PSD și îl amenință pe Iohannis cu suspendarea!

Citește și: Augustin Zegrean atacă decizia de revocare a șefei DNA dată de CCR

6 Comments

6 Comments

  1. anonim

    2018-06-14T09:46:52+03:00 at 9:46

    daca tu esti vopsit in rosu atiat in exterior cit interor si daca creierul este spalat de ANETENA 3 SI RTV ESTE BINE SA DE NUMAI SCRII TIMPENII.,DUTE DUPA HITLER SI STALIN CA NU MU MERIITI SA STAI PE PAMANT ROMANESC.IAL PA BADEA.CIUVICA.GADEA SI TOT ALAIUL LUI INCLUSIV CEI DE RTV(BOLCAS,GELU VISAN.ALA CU CIOC CARE PROBABIL NUMAI ARE NICI FAMILIE,FIIND UN VAGABOND,.DUCETIVA DRACULUI.

  2. OPRIS ALOISIA MONICA

    2018-06-14T08:13:49+03:00 at 8:13

    DRAGO KOS-SEFUL STRUCTURII ANTICORUPTIE din cadrul ORGANIZATIEI PENTRU COOPERARE si DEZVOLTARE ECONOMICA ; „DNA este una din povestile de succes in lupta anticoruptie la NIVEL MONDIAL. Functionarea si rezultatele sale sunt model de studiu pentru generatii de studenti din intreaga lume.” Si atunci cum sa o demita Presedintele ?
    Codruta Kovesi este in Justitie ce este Simona Halep in tenis. Adica un model de urmat si un model de MANDRIE PENTRU TARA.Este admirata la nivel international dar nedorita de corupti. Normal, caci vrea sa scape Tara de ei.

  3. Opris Aloisia Monica

    2018-06-14T08:00:40+03:00 at 8:00

    DRAGO KOS-SEFUL STRUCTURII ANTICORUPTIE din cadrul ORGANIZATIEI PENTRU COOPERARE si DEZVOLTARE ECONOMICA; „Decizia CCR privind revocarea sefei DNA, contravine echilibrului puterilor in stat si INDEPENDENTEI SISTEMULUI JUDICIAR „

  4. Florin Valeriu Ciobanu

    2018-06-12T14:01:34+03:00 at 14:01

    Johannis demonstreaza in fiecare zi ca nu-si merita postul.Nu indraznesc sa ma gindesc ca la el se vede prostie crasa.Vai de mama noastra cu un astfel de conducator!

  5. gigi

    2018-06-12T13:50:46+03:00 at 13:50

    pai EL ESTE STATUL, el Hitler, Napoleon, Stalin … e momentul de un nou Nurenberg.

  6. mircea

    2018-06-12T13:40:29+03:00 at 13:40

    ce mesaj este acesta la adresa adversarilor politici,ca nu vor da niciodata presedintele tarii???E ostenit rau da tot ,,,”’cap da bou cu creier da catar,,,”’,el nu se pronunta de pe o zi pe alta,au trecut 5 zile,ce au facut in acest timp,au dormit el si consilierii???niste putori care statu pa banii dati de poporul ROMAN.ngngngngaaaaaangngngngngngaaaaa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top