Connect with us
Proteste în București 1 februarie 2017. Mii de oameni scandează împotriva OUG privind grațierea - LIVE TEXT

Știri

Proteste în București 1 februarie 2017. INCIDENTE GRAVE în Piața Victoriei – VIDEO&FOTO

Proteste în București 1 februarie 2017. Mii de persoane au ieșit din nou în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de ordonanța de urgență a Guvernului privind grațierea. HUFF.RO transmite LIVE protestele din Piață.

IMAGINI LIVE DIN PIAȚA VICTORIEI:

UPDATE: În urma incidentelor de la protestele din Piaţa Victoriei din Bucureşti, au fost reţinute 20 de persoane. De asemenea, au fost confiscate mai multe sticle incendiare.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat că forţele de ordine au intervenit cu oarecare întârziere în izolarea celor care au aruncat cu torţe şi petarde, pentru a-i proteja pe manifestanţii paşnici care se aflau în zonă, unii chiar însoţiţi de copii.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a precizat că nu poate spune dacă persoanele reţinute fac parte din galeriile unor echipe de fotbal.

SRI a arătat, joi noapte, că nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras.

Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că șapte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incidentelor din Piaţa Victoriei.

UPDATE ora 00.18: Atmosfera din Piața Victoriei începe să se liniștească. În zonă au mai rămas doar câteva zeci de persoane. Jandarmii încearcă să evacueze zona.

UPDTAE ora 00.10: Numărul manifestanților din Piața Victoriei a început să scadă. La acest moment, aproximativ 1.000 de oameni au rămas în fața Guvernului.

UPDATE ora 23.49: Raed Arafat a anunțat că patru persoane au fost duse la spital, doi jandarmi și doi protestatari. Nici o persoană nu este în stare gravă. Un jandarm a fost rănit de obiecte contondente iar o alta a fost lovită de o petardă.

UPDATE ora 23.41: Carmen Negoiță, fosta soție a lui Ionuț Negoiță, a postat pe Facebook un mesaj în care susține că persoanele care au provocat incidentele din Piața Victoriei fac parte din galeria clubului de fotbal Dinamo. Ionuț Negoiță este finanțatorul Dinamo București.

„Am stat 4 ore in piata si toata lumea era pasnica. In coltul dreapta al Guvernului era un grup de dubiosi, care pareau ca pregatesc ceva. Unul din prietenii mei chiar a zis ca astia fac parte din galerie. Ceea ce se pare ca este adevarat.

„Fratii Negoita au strans galeria echipei de fotbal Dinamo la Rin Grand Hotel si i-au adus cu autobuzele la protest inarmati cu petarde si lacrimogene ca sa strice protestul din aceasta seara, Fratii Negoita sunt membri PSD cu dosare penale care beneficeaza de legea gratierii!”, a scris Carmen Negoiță.

UPDATE ora 23.28: Mai multe persoane au fost rănite de obiectele aruncate de un grup de agresori sau din cauza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi.

UPDATE ora 23.25: Un grup de protestatari a dat foc unui panou publicitar,

UPADTE ora 23: 24: Un jandarm a fost rănit la cap și a fost preluat de o ambulanță SMURD pentru a fi dus la spital.

UPDATE ora 23.22: IMAGINI CU VIOLENȚELE DIN FAȚA GUVERNULUI:

UPDATE ora 23.19: Forţe de la Brigada Specială de Intervenţie şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns în Piaţa Victoriei. Câteva persoane din grupul violent au fost ridicate de către forţele de ordine.

Jandarmii au format două cordoane în jurul clădirii Guvernului

UPDATE ora 23.11: Incidente violente în Piața Victoriei. Un reporter Huff.ro a fost rănit. Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene si spray paralizant.

UPDATE ora 22.45: Jandarmeria sfătuiește protestatarii pașnici să părăsească zona în care sunt incidente, deoarece vor interveni cu armamentul din dotare!

Unii protestatari aruncă cu diferite obiecte în jandarmii care păzesc intrarea în Palatul Victoria

UPDATE ora 22.36: Conflict între manifestanți și jandarmi. Protestatarii au aruncat cu torțe și fumigene în rândul de jandarmi așezați la intrarea în Palatul Victoria. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Protestatrii au aruncat cu torțe și fumigene în cordonul de jandarmi – Captură Digi24

Jandarmii au folosit gaze lacrimogene- Captură Digi24

UPDATE ora 22.27: ATMOSFERA ÎN PIAȚA VICTORIEI LA ACEASTĂ ORA:

UPDATE ora 22.22: Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, a anunțat că în mulţime sunt persoane care aruncă spre jandarmi cu obiecte pirotehnice şi cu obiecte contondente. Jandarmeria a făcut un apel către manifestanți, rugându-i să se manifeste în limite normale. Persoanele care observp un astfel de comportament au fost rugat să se delimiteze de agresori.

”Sunt persoane care se manifestă în limite normale, dar sunt şi unele care aruncă spre jandarmi cu obiecte pirotehnice şi cu obiecte contondente. Facem apel către cei care observă astfel de manifestanţi să se delimiteze de ei. În continuare vom avea aceeaşi atitudine, dar este important să prevenim orice fel de incidente şi să ne asigurăm că toţi aceşti oameni vor ajunge acasă în siguranţă”, a declarat Enache.

Jandarmeria nu face estimări publice privind numărul manifestanţilor pentru că nu are la dispoziţie instrumentele ”pentru astfel de estimări care să nu poată fi contrazise”.

”Estimările noastre sunt empirice şi pur operative, făcute doar pentru a le comunica reprezentanţilor Jandarmeriei care stabilesc numărul de dispozitive”, a mai spus reprezentanţul Jandarmeriei Bucureşti.

UPDATE ora 22.12: Premierul Sorin Grindeanu a trimis o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi către prim-vicepreşedintelui forului, Frans Timmermans. Prim-ministrul a explicat astfel raţiunile din spatele OUG privind modificarea Codurilor penale şi a proiectului privind graţierea. Grindeanu a dat asigurări către liderii CE, că va continua lupta anticorupție.

„Am luat notă de declaraţia comună făcută astăzi cu privire la lupta împotriva corupţiei în România. Doresc, de la bun început, să subliniez că lupta împotriva corupţiei este una dintre priorităţile Guvernului pe care îl conduc şi sunt în totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastră privind raportul Comisiei de Cooperare şi Verificare care reprezintă şi pentru Uniunea Europeană şi pentru noi o temă de maxim interes”, se arată în scrisoare.

Sorin Grindeanu a asigurat că va trimite textele proiectelor adoptate marți noaptea de Guvern, către Comisia Europeană.

„Doresc să vă asigur de deschiderea mea de a continua dialogul cudumneavoastră, inclusiv la Bruxelles, şi reiterez angajamentul ferm al tuturor instituţiilor şi factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupţiei. În aceste eforturi contăm pe sprijinul şi susţinerea Comisiei Europene, dar şi pe o evaluare echilibrată şi corectă din partea acesteia, care să ţină cont de cadrul constituţional naţional şi de substanţa concretă a prevederilor legislative, nu doar de reacţiile din spaţiul public şi mediatic”, mai spune premierul.

UPDATE ora 22.00: Un reprezentant al Jandarmeriei s-a adresat mulţimii, spunându-le manifestanţilor că participă la o acţiune ilegală de protest.

„Vă recomandăm să respectaţi legea, să nu recurgeti la acte de vjolenţă. Atenţiune, activitatea dumneavostră este ilegală, participaţi la o manifestare publică neutorizată, vă rugăm să respectaţi legea!”, a fost anunţul făcut prin portavoce de către reprezentantul Jandarmeriei.

La acel moment, mulțimea a început să huiduie.

Câțiva protestatari au aruncat din mulţime cu mai multe petarde în curtea Guvernului, dar şi cu o fumigenă. Alţi manifestanţi au aruncat cu sticle pline cu pietre spre gardul de la intrarea principală a Executivului.  Imediat, mulţimea a început să strige „Fără violenţă”.

FOTOGRAFII ȘI IMAGINI VIDEO DIN PIAȚA VICTORIEI:

Peste 150.000 de oameni în Piața Victoriei la ora 21

Protestatarii au un mesaj și pentru președintele Americii, Donald J. Trump

Protestatarul cu portavoce avea înregistrate scandările

Unul din sutele de mesaje din Piață

150.000 de bucureșteni în stradă. Peste 150.000 au ieșit în stradă în marile orașe ale țării – ora 21

Protestatarii s-au înarmat cu pancarte și sloganuri

„Noaptea ne-ați furat demnitatea” – unul din mesajele de pe afișe

UPDATE, ora 21:11 – Presa internațională relatează despre protestele din România. Bloomberg, Al-Jazeera și USA Today dedică pagini ample despre ce se întâmplă la București

UPDATE, ora 20:58 – Peste 150.000 de persoane în Capitală. La nivel național, se poate vorbi deja de 300.000. Se cere demisia guvernului Grindeanu.

Sursa foto: Digi 24

UPDATE, ora 20:49 – 110.000 de persoane în Piața Victoriei

UPDATE, ora 20:46 – Stațiile de metrou Piața Victoriei și Aviatorilor sunt arhipline. Este recomandată evitarea acestor două stații

UPDATE, ora 20:44 – Jandarmeria confirmă numărul de protestatari din Piața Victoriei: sunt peste 100.000!

UPDATE, ora 20:37 – Peste 200.000 de oameni în toată țara (sursa: Digi 24)

UPDATE, ora 20:27 – Mesajul de ultimă oră al Ministrului Justiției – AICI. Ce spune Florin Iordache despre oamenii care sunt acum în stradă

UPDATE, ora 20:09 – 100.000 de oameni la Guvern. În marile orașe din țară, românii cântă Imnul Național

UPDATE, ora 19:49 – Peste 20.000 de oameni s-au adunat în Piața Operei din Cluj Napoca

UPDATE, ora 19:43 – 60.000 de persoane protestează în fața Guvernului

UPDATE, ora 19:38 – Protestatarii cer abrogarea legii grațierii, transmit corespondenții huff.ro aflați în Piața Victoriei

UPDATE, ora 19:23 – Se scandează „DNA să vină să vă ia!” și „Hoții!”. Zeci de mii de români vociferează la unison în fața Palatului Victoria

UPDATE, ora 19:19 – Numărul protestatarilor a crescut la 30.000.

UDPATE, 19:07 – Mai multe străzi sunt blocate în Capitală, începând cu zona Pieței Romane. Sunt blocaje mari în zonele Banu Manta și Aviatorilor

UPDATE, ora 18:59 – 15.000 de persoane protestează în Capitală

UPDATE, ora 18:47 – 6.000 de persoane în stradă la Timișoara

UPDATE, ora 18:38 – 10.000 de persoane protestează în Piața Victoriei

UPDATE, ora 18:35 – Traficul este blocat în zona Guvernului

UPDATE, ora 18:25 – Numărul protestatarilor crește de la o oră la alta. Datele momentului: Brașov – 2.000; Iași – 3.000; Timișoara – 2.500. Sursa: Digi24

Captură foto: Digi 24

UPDATE, ora 18:17 – Românii ies în stradă și în celelalte orașe. Sute de persoane s-au strâns deja la Cluj Napoca, Galați, Oradea și Timișoara

UPDATE, ora 18:16 – Peste 5.000 de persoane se află în Piața Victoriei, în fața clădirii guvernului

UPDATE, ora 18:07 – 3 persoane au fost ridicate de jandarmi pentru că ar instiga

Ministrul Justiției a făcut anunțul la ceas de seară, ieri

”Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unor hotărâri pilot la CEDO. În acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completare legii 254 pe 2013. Legea privește executarea pedepselor.

La prima lege cea care vizează graţierea unor pedepse, nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele de violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului”, a declarat ministrul Justiției aseară.

„Este vorba despre recursul în compensare la fiecare 10 zile cei care sunt în penitenciar şi beneficiază de nişte condiţii deosebite, practic câştigă câte o zi. Practic la o lună, câştigă trei zile.

CITEȘTE ȘI: UPDATE: Guvernul a adoptat proiectul de lege privind grațierea și modificarea Codului Penal. Mii se oameni protestează în stradă

În acelaşi timp, odată cu adoptarea bugetului de stat am venit în completarea acestei măsuri cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a normei de hrană. Vorbim de asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea unor investiţii. În acest sens au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte 1.000. E vorba de unul în Caracal judeţul Olt, celălalt în Berceni, judeţul Prahova”, a mai declarat ministrul.

ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ:

Reacția lui Sorin Grideanu, după proteste: Respect această opinie, dar…

Eduard Hellvig, audiat la Parlament: SRI nu a fost implicat în protestele de duminică

Iohannis, scrisoare către Grindeanu: „Vă solicit abrogarea OUG de modificare a Codurilor Penale”

Prima demisie din Guvernul Grindeanu

Tudor Chirilă: „Ne aflăm în cel mai grav moment de după ’89”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top