Calandar Ortodox 17 septembrie 2019 – Sărbătorile de marți

Adrian Vrauko
17.09.2019
Calandar Ortodox  17 septembrie 2019 – Sărbătorile de marți

Calendarul Ortododox din 17 septembrie 2019, îi pomenește pe Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale, Pistis, Elpis si Agapis. Nu este sărbătoare marcată cu Cruce Roșie sau Cruce neagră, se poate spăla sau face treburi casnice, însă este recomandat să țineți cont de cei pomeniți astăzi.

De asemenea este ziua celor care poartă numele Sofia sau derivate din acesta.

17 septembrie – în Calendare

În calendarul Ortodox: Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale, Pistis, Elpis si Agapis.

În calendarul Romano-Catolic: Sf. Robert Bellarmin.

În calendarul Greco-Catolic: Sf. m. Sofia și fiicele ei Pistis, Elpis și Agapis.

Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale, Pistis, Elpis si Agapis sunt praznuite pe 17 septembrie. Au vietuit in Italia si au patimit in timpul domniei lui Adrian (117-138).

Detalii despre Sfânta Sofia

Sofia, nume grecesc, inseamna intelepciune. Ea a avut trei fiice pe care si le-a botezat cu numele celor trei virtuti teologice: Pistis – credinta, Elpis – nadejde si Agapis – dragoste.

Prefectul provinciei, Antioh, le-a denuntat imparatului Adrian ca sunt crestine. Imparatul le-a poruncit sa aduca jertfa zeitei Artemis. Pentru ca au refuzat, imparatul a poruncit sa fie omorate doar fiicele, ca mama sa sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor ci si pierderea fiicelor. Fetele au fost martirizate in anul 137. Cand au primit moartea Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani si Agapis noua ani.

Sofia a luat trupurile celor trei fiice si le-a ingropat pe un deal, in afara cetatii. Dupa trei zile de rugaciune la mormantul acestora, si-a dat duhul in mainile Domnului.

Mormintele Sfintei Sofia si a fiicelor sale Pistis, Elpis si Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserica “Sfantul Mucenic Pangratie“.

Din anul 1992, Sfanta Mucenita Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *