Connect with us
Calendar ortodox 22 decembrie 2020. Este prăznuit un mare sfânt român

Spiritualitate

Calendar ortodox 22 decembrie 2020. Este prăznuit un mare sfânt român

Calendar ortodox 22 decembrie 2020. Este sărbătoare importantă azi, fiind prăznuit unul dintre cei mai mari sfinți ai României: Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului. Iată care este rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești în această zi.

Calendar ortodox 22 decembrie 2020. Un mare sfânt român este amintit

Petru Movilă s-a născut la Suceava în anul 1596, fiind fiu al Maghitei și al lui Simion Movilă, domnitor ăn Țara Românească.  Acesta i-a avut ca frați pe Ieremia Movilă, domn al Moldovei între 1595-1606 și pe Gheorghe Movilă, viitorul mitropolit al Moldovei.

Petru Movilă s-a stabilit în Polonia la scurt timp după moartea tatălui său, alături de frați și de mama sa care ulterior a devenit măicuță. A studiat la vestita școală a „Frăției” ortodoxe din Lvov (Lemberg) și la Academia Zamoiska din Zamosč, dar și la Sorbona. Și-a însușit mânuirea armelor și a luat parte la două lupte ale polonilor împotriva turcilor, la Țuțora (1620) și Hotin (1622).

La mânăstirea Pecerska Petru Movilă a decis pentru prima oară să ia calea credinței și să se călugărească, la îndrumarea arhimandritul Zaharia Kopâstenski. După o pregătire asiduă a fost tuns în monahism, la Lavra Pecerska, după anul 1625. În toamna anului 1627 a fost ales egumen al mânăstirii, la numai 31 de ani.

Canonizarea Ierarhului Petru Movilăa fost săvârșită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996 și proclamată la 15 decembrie a aceluiași an, dar înscrisă în calendarul acestei Biserici la 31 decembrie.

În această zi sfântă se rostește o rugăciune puternică pentru izbăvirea de boli și farmece.

O, fericite Ierarhe Petru, arhiereu al lui Hristos, parintele nostru ocrotitor si luminator, intaritor al nostru in necazuri si suparari, slujitor al adevarat al Cuvantului, cerceteaza-ne pe noi din ceruri, precum odinioara pe pamant pe pastoritii tai si potoleste incercarile ispitelor ce navalesc asupra noastra; ajuta-ne in nevointele noastre si cu rugaciunile tale intareste dreapta credinta si iubirea frateasca, apara Biserica Ortodoxa de navalirile ereticilor si de uneltirile potrivnicilor, umple inimile noastre de bucurie sfanta si de dragoste catre aproapele, ca impreuna sa-I cantam lui Dumnezeu: Aliluia!

Continue Reading
You may also like...

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top