Connect with us
ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA 2021. Traditii, obiceiuri, superstitii

Spiritualitate

ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA 2021. Traditii, obiceiuri, superstitii

Echinoctiul de primavara 2016 este momentul in care Soarele trece prin punctul de intersectie a elipticii cu ecuatorul ceresc. Este, totodata, momentul in care Pamantul se afla cel mai aproape de Soare. Incepand cu 20 martie, durata zilei va fi in crestere, iar durata noptii in scadere, pana la solstitiul de vara, care va fi pe 21 iunie.

ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA 2016. Traditii, obiceiuri, superstitii

In aceasta zi incepe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pamantul cu betele sau ciomegele, alungand frigul: „Intra frig si iesi caldura/ Sa se faca vreme buna/ Pe la noi pe batatura”. Traditiile spirituale ale Echinoctiului de primavara spun ca orice forma de evolutie are trei etape distincte: creatia, mentinerea si resorbtia sau distrugerea. La toate acestea se adauga si momentul de apogeu a ceea ce s-a creat.

Astfel, echinoctiul de primavara simbolizeaza creatia, solstitiul de vara apogeul, echinoctiul de toamna inceperea perioadei de resorbtie si solstitiul de iarna perioada de conservare, care echivaleaza cu momentul de pregatire pentru un nou ciclu temporal. Cultul soarelui este specific mai tuturor societatilor arhaice: oamenii priveau la soare si inregistrau ciclurile naturii in functie de schimbarile aduse de astrul zilei.

ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA 2016. Traditii, obiceiuri, superstitii

Stramosii daci aveau solide cunostinte de astronomie, iar templelor lor de pe inaltimi transpun graitor chiar si astazi cunostintele lor despre calendarul solar. Numeroase ritualuri pagane celebrau echinoctiul de primavara mai ales pentru importanta sa in cresterea fertilitatii pamantului si a naturii in general. La Sinca Veche, unde se presupune ca dacii aveau intr-adevar un locas de cult in grota, se vor fi adus desfasurat dansuri rituale si sacrificii cu ocazia echinoctiului de primavara.

Totusi, dupa convertirea la crestinism, ritualurile pentru echinoctiul de primavara au suferit o transmutatie, chiar daca s-au pastrat in subconstientul colectiv. Focuri se aprindeau in vechime, pentru a arde iarna si a renaste, prin caldura, spiritul primaverii. Obiceiul a fost asimilat in crestinismul romanesc sub forma Focurilor Sfintilor. Se crede ca focurile si rugaciunile sfintilor ajuta la depasirea momentului crucial al echinoctiului, inclinand favorabil echilibrul dintre lumina si intuneric.

ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA 2016. Traditii, obiceiuri, superstitii

Se marcheaza astfel in chip ritualic un fenomen astronomic obisnuit, dar care da directia pentru activitati omenesti specifice. Cu prilejul echinoctiului se sarbatoreste si pornirea plugului, moment consacrat in mai toate culturile lumii, indiferent de religie, scrie realitatea.net.

Ca sa iti mearga bine in aceasta zi, este necesar sa nu te certi cu nimeni si sa nu te superi, pentru ca vei strica armonia adusa de energiile unite ale zilei si ale noptii. Totodata, nu trebuie sa faci rau animalelor, deoarece raul facut in aceasta zi se poate intoarce impotriva ta!

Continue Reading
Subiecte pe aceeași temă:

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top