Connect with us
Paștele Catolic 2018 - 1 aprilie. Tradiții și obiceiuri de Înviere

Spiritualitate

Paștele Catolic 2018 – 1 aprilie. Tradiții și obiceiuri de Înviere

Paștele Catolic pică anul acesta duminică, 1 aprilie. Este o sărbătoare deosebit de importantă, care marchează Învierea Domnului.

Paștele pică la date diferite pentru catolici și ortodocși pentru că Biserica Ortodoxă foloseşte Calendarul Iulian, în timp ce restul creştinilor folosesc Calendarul Gregorian. Calendarul Iulian este cu 13 zile în urma celui Gregorian.

În 1923, un sinod al Bisericilor Ortodoxe a fost convocat la Constantinopol şi a luat o decizie foarte controversată la acea dată.

Bisericile participante au hotărât să preia Calendarul Gregorian pentru aproape toate sărbătorile, cu excepţia Paştelui, a cărui dată este calculată în continuare după Calendarul Iulian.

Celebrarea Paștelui a fost una dintre problemele ridicate la Sinodul Ecumenic de la Niceea. Aici s-a stabilit o formulă de calcul pentru stabilirea datei Învierii Domnului.

Astfel, Paştele este sărbătorit în prima duminică de după prima lună plină de după echinocţiul de primăvară, dar numai dacă aceasta pică după Pesah.

Pentru a se asigura că nu există confuzii în legătură cu echinocţiul, preoţii au convenit să fixeze data acestuia pentru 21 martie (în prezent, 3 aprilie în Calendarul Iulian).

În epoca modernă, însă, Biserica Catolică şi cele Protestante au decis să nu mai respecte faptul că Paştele creştin ar trebui să pice după cel Evreiesc.

Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic din România

În anumite zone din Transilvania, băieții împodobesc brazii cu panglici colorate în Sâmbătă Patimilor, iar seară, la lăsarea întunericului, tinerii merg în curțile fețelor cu crengi de brad înfășurate cu acele panglici.

În prima și a doua zi de Paște, fetele îi așteaptă pe stropitori; stropitul sau udatul tinerelor nemăritate este un obicei catolic respectat mai ales în părțile Ardealului și Ungaria, precum și în anumite zone din Slovacia.

În trecut, fetele erau udate cu apa rece ca gheață, însă, odată cu trecerea anilor, această „scăldare” a fost înlocuită cu parfumarea tinerelor. Acest obicei simbolizează beatitudinea și este privit că o binecuvântare, este o urare de noroc în tot ce își propun.

Atât catolicii cât și ortdocșii duc la sfințit ouă și iepurași de ciocolată pe lângă tradiționalele preparate pascale precum drobul de miel, pasca sau cozonacul ori șunca fiartă.

Citește și: Când pică Paștele la catolici și Paștele ortodox în următorii ani

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top