Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce NU ai voie să faci, sub nicio formă

07.04.2018
Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce NU ai voie să faci, sub nicio formă

Duminică, toți creștin-ortodocșii se bucură de Învierea Domnului. Tradiția ortodoxă cuprinde, de asemenea, câteva obiceiuri de care oamenii țin cont cu sfințenie.

După șapte săptămâni de post și de pocăință, creștinii merg la biserică pentru a vesti învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Din moși-strămoși, se ține cont de câteva obiceiuri și toată lumea le respectă, indiferent de vârstă.
La slujba de Înviere este bine să te îmbraci cu o haină nouă. Hainele, la fel ca și apa, au un rol purificator. De asemenea, toată lumea trebuie să fie curată la intrarea în biserică. Așa că se acordă o atenție deosebită curățeniei corpului, nu doar a sufletului.

În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion. Oamenii credeau că viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi îi va prinde ploaia ori de câte ori vor vrea să lucrezi câmpul dacă vor dormi de Paște.

De asemenea, nu trebuie să arunci lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, ci e bine să o ții în casă. De fiecare dată când familia are parte de momente dificile, este bine să se aprindă lumânarea. De asemenea, și atunci când este furtună ori o calamitate, este bine să se aprindă această lumânare.

O altă tradiție spune că în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare. Se spune că transpiri tot anul, potrivit tradiției populare.

Pentru că sunt considerate de leac, se păstrează bucăți din pască și anafură în casă. Acestea pot fi date animalelor bolnave ori membrilor familiei.

În noaptea de Înviere, oamenii de la țară obișnuiau să aducă la biserică un cocoș alb. Obiceiul încă se păstrează și în zilele noastre, iar cel căruia cocoșul îi cânta primul în biserică avea parte de noroc tot anul. Apoi, păsările erau date de pomană celor săraci.

Cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşti, cu acea persoană te vei întâlni pe lumea cealaltă.

Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vei avea noroc tot anul.

Ce trebuie să faci când te trezești de Paște

Se mai spune că cei ce mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină. Potrivit credinței populare, sufletele lor ajung direct în rai.

Pentru a avea un chip luminos tot anul, la prima oră trebuie să te speli cu apa în care ai pus un ou roșu și un ban de argint.

CITEȘTE ȘI: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce nu ai voie să faci, ca să îți meargă bine tot anul
Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceuri în Marțea Mare. Ce NU ai voie să faci