Connect with us
Ajunul Crăciunului este pe 24 decembrie. Iată câteva tradiții, obiceiuri și superstiții românești și străine în ziua de Ajun de Crăciun.

Stil

Ajunul Crăciunului – Tradiții, obiceiuri și superstiții românești și străine

Ajunul Crăciunului tradiții și obiceiuri. Ziua de Ajun este celebrată în data de 24 decembrie. Aceasta este o zi încărcată de tradiții, obiceiuri și superstiții, atât în lumea ortodoxă, cât și în cea catolică.

Ajunul Crăciunului are numeroase tradiții și obiceiuri în toate colțurile lumii. Poate că cel mai popular obicei este este mersul la biserică pentru a sărbători Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Ajunul Crăciunului, Tradiții românești!

În Bucovina există obiceiul conform căruia pe masa de Ajun se pune doar grâu fiert. După ce preotul va pleca, gazda va împărți câteva turte celor din casă, după care trebuie să meargă cu ele prin vecini și să le împartă pentru sufletul morților, pentru sănătatea celor vii și pentru rodul câmpului.

O superstiție ne învață că în noaptea dintre Ajun și Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

Nucile și merele purtate de colindători se vor descânta după care femeile care nu pot avea copii vor mânca din ele.  Se zice ca în curând acestea vor da naștere la prunci sănătoși

De asemenea, în ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan. Astfel, ei vor fi sănătoși tot anul.

În seara de Ajun copiii merg cu colinda și primesc bani, mere sau covrigi în schimbul cântecelor creștine cu care bucură familiile la care ajung. Există supersitii cum că la mijlocul nopții, animalele îngenunchează pentru a-l slăvi pe Iisus care se naște.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de ajun din toată lumea

În multe țări catolice cum ar fi Spania, Italia sau Franța, acesta este un lucru esențial și extrem de important pentru creștini.

Desigur, și pentru ortodocși slujba Nașterii Domnului este foarte importantă. Numeroși creștini sunt prezenți în dimineața zilei de Crăciun la biserică.

Masa din seară de Crăciun este de asemenea o tradiție peste care nu putem trece cu vederea. Bucate care mai de care mai delicioase sunt preparate și împărțite alături de cei dragi în fiecare familie. În țări precum Belgia, Lituania sau Finlanda, oamenii iau masă de Crăciun și apoi merg la slujbă.

Ajunul Crăciunului este ziua în care locuitorii uneor țări precum Germania, Suedia și Portugalia fac schimb de cadouri. Probabil că Moș Crăciun îi are pe o lista specială și le livrează surprizele mai devreme! Povestea spune că Moș Crăciun călătorește în Ajunul Crăciunului aproximativ 335 de milioane de km pentru a ajunge la fiecare casă de pe Pământ.

În multe țări europene Ajunul Crăciunului este ziua în care bradul se aduce în casă. Aici se împodobește cu globuri, beteală și lumini. Tradiția spunea că în fiecare casă trebuie să se găsească în seara de Ajun vâsc. Acesta a proteja familia de spiritele rele și pentru a aduce noroc.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top