Connect with us

Stil

Boala care afecteaza 1 din 3 romani. Vezi aici despre ce e vorba si cine este predispus la ea

O statistica ingrijoratoare a iesit la iveala in presa zilele acestea. 1 din 3 romani sufera de o anumita boala fara sa stie.

1 roman din 3 sufera de spondiloza lombara, o afectiune degenerativa a coloanei vertebrale. Spondiloza este echivalent cu durerea de spate in termeni populari, fapt pentru care putini romani ii dau importanta considerand ca este ceva trecator. Daca nu i se acorda atentia necesara, spondiloza se poate agrava si poate duce la mobilitatea normala a pacientului.

Aceasta boala este caracterizata printr-o ‘inmultire’ anormala a oaselor pe fata anterioara, laterala si foarte rar pe cea posterioara a marginilor corpilor vertebrali. Afectiunea apare odata cu inaintarea in varsta a pacientului, sustin medicii.

Aproximativ 30% din populatia Romaniei se confrunta cu aceasta problema, cei mai multi pacienti fiind de sex masculin (84%) fata de femei (74%).

Pana nu de mult se credea ca spondiloza este direct proportionala cu greutatea si inaltimea persoanei, insa studii americane recenta sustin ca nu au nicio legatura cu constitutia omului. Unul dintre factorii de risc ramane, totusi, adipozitatea, insa acesta se aplica doar la anumite categorii de populatie.

Pacientul poate sti ca are spondiloza in momentul in care are dureri de spate insuportabile la un simplu sezut pe scaun. Chiar si culcatul si ridicatul din pat poate reprezenta o problema pentru pacient intrucat se produce o compresie a nervilor spinali, ceea ce favorizeaza slabiciunea la statul in picioare pe termen indelungat intr-o zi.

Diagnosticul poate fi pus usor prin efectuarea unor teste de laborator sau a unor studii imagistice. Daca se observa complicatii, medicul apeleaza la radiografie si imagistica cu rezonanta magnetica.

Tratamentul pentru spondiloza poate varia, in functie de starea de sanatate a pacientului. Se pot administra medicamente sau se recomanda activitate fizica si tractiune lombara.

Cele mai afectate persoane de spondiloza sunt femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani si barbatii trecuti de 40. Cele mai folosite terapii in acest sens sunt electroterapia (aplicarea unor unor electrozi cutanati pentru eliberarea stimulilor electrici pentru nervii periferici). Si masajul poate face minuni, insa e nevoie sa primesti o recomandare de la medicul de familie pentru fizioterapeut.

 

Sursa foto: livescience.com

 

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top