Connect with us

Stil

Calendar Ortodox. Ce sfant sarbatorim pe 23 octombrie

Pe 23 octombrie, crestin-ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Iacob, un sfant important, trecut cu cruce neagra in calendar. El mai este cunoscut si ca ruda Domnului.

Sfantul Iacob nu poate fi numit fratele Domnului, caci acesta nu s-a nascut ca toti ceilalti oameni, acesta avand un statut special – el este Mantuitorul sufletelor noastre, fiu al lui Dumnezeu.

Motivul pentru care se face confuzie si Sfantul Iacob este recunoscut si ca fratele Domnului este pentru ca la evrei gradele de rudenie erau cuprinse intr-un singur cuvant, acela de „frate”.

Sfantul Iacob este fiul Salomeei si al lui Iosif, rod al iubirii acestora inainte ca Iosif sa fie logodnicul Fecioarei Maria, dupa moartea sotiei sale.

Sfantul este foarte important pentru totii credinciosii. Acesta a calatorit alaturi de Iosif si Maria si Pruncul, in perioada cand Irod a dorit sa il omoare pe Iisus Hristos.

Sfantul Iacob a fost cel dintai episcop al Ierusalimului si a alcatuit prima slujba a Sfintei Liturghii. Liturghia Sfantului se savarseste si in zilele noastre in Biserica Ortodoxa Greaca, ziua sa de praznuire. Rolul lui Iacob a fost unul crucial pentru crestinism. Acesta a convertit multi iudei si elini la credinta cea dreapta.

Iacob a fost pus de batranii iudeilor sa urce pe aripa Templului ca sa-l ocarasca pe Hristos, insa acesta, cand a ajuns acolo, a vorbit frumos despre Domnul, sustinand cu voce tare ca este Fiul lui Dumnezeu.

Pentru aceasta „indrazneala”, Sfantul Iacob a fost ucis cu pietre si aruncat de pe Templu.

Troparul Sfantului Apostol Iacob, ruda Domnului

Glasul 2

Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic esti de neinduplecat; indrazneala ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roaga pe Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top