Stil
Ce să faci până la finalul zilei de Crăciun ca să îți meargă bine
Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, celebrată anual în data de 25 decembrie.
Ziua Crăciun este marcată de diferite tradiții, obiceiuri și superstiții pe care oamenii le respectă în fiecare an. Iată câteva tradiții, obiceiuri și superstiții de Crăciun pe care ar trebui să le știi!
Conform unei vechi tradiții, nu este bine să te bați absolut deloc în Ajunul Crăciunului, nici măcar în joacă. Dacă încalci această regulă, se spune că vei avea ghinion tot anul.
De asemenea, se spune că Maica Domnului a cerut ajutorul lui Moș Ajun înainte de a-l naște pe Mesia. Moș Ajun era, însă, prea sărac, așa că a trimis-o pe Fecioară la fratele sau, Moș Crăciun. Măria a născut în staulul al cărui stăpân era Crăciun.
Alte tradiții românești de Crăciun
În plus, o altă tradiție spune că este indicat ca în noaptea de 24 spre 25 decembrie, să dormi pe paie de fân, deoarece acestea sunt preferate de boi, cei care l-au încălzit pe pruncul Iisus cu suflarea lor. În această seară, vorbe din popor susțin că boii vorbesc despre Mântuitor și nașterea Acestuia.
Un obicei românesc al sărbătorilor de iarnă este primirea preotului în casă pentru a o sfinți și păzi de spiritele rele în noul an. Preoții umblă din casă în casă, iar credincioșii îi primesc cu brațele deschise, oferindu-le bani pentru sfințirea apartamentelor. În plus, un obicei din alte sate, este că preotul și băieții din corul bisericii să umble prin sat, fiecare ținând icoană cu Nașterea lui Iisus Hristos în brațe.
Alte obiceiuri practicate de gospodine: în dimineața de Ajun, ieșeau cu mâinile pline de aluat crud și mânjeau fiecare pom fructifer, pentru că roadele acestora să fie bogate în anul ce urmează.
De asemenea, femeile obișnuiau să numere și să ascundă fusele de la furcă de tors sau puneau o piatră în cuptor. Credința populară era că dacă fac aceste lucruri, îndepărtau spiritele rele din casă pentru tot anul care urma să vina.
Pe lângă tradiții și obiceiuri, există și o serie de superstiții în care românii cred cu desăvârșire. De exemplu, nu este bine să dai cu mătura în niciuna dintre cele trei zile sfinte de Crăciun, este interzis să speli rufe sau să dai împrumut bani, altfel vei fi sărac tot anul viitor.
În trecut, femeile țineau un post destul de dur în ziua dinaintea Crăciunului: nu mâncau nimic în timpul zilei, iar seara consumau câteva prune uscate sau fructe fierte.
În alte regiuni ale țării, superstițiile spun că dacă animalele se culcă pe partea stângă în seara de Ajun, iarna va fi geroasă, plină de ninsori abundente. Cei care plâng în ziua de 24 decembrie vor avea un an nou plin de tristețe, iar în dimineața zilei de 25, este indicat să te speli cu apa curată, în care să pui o monedă de argint.
Ce nu e bine să faci pe 25 decembrie
1. Când primești oaspeții la masă de Crăciun, nu lăsa o femeie să treacă prima pragul ușii, altfel ghinionul se va abate asupra casei tale. În schimb, dacă un brabat intră primul în casă, vei fi binecuvântată cu noroc toată luna ianuarie.
2. Nu stinge tu lumânările de pe masă de Crăciun, lasă-le să se stingă singure.
3. Nu purta pantofi noi în seara de Crăciun.
4. Nu te bate cu nimeni, nici măcar în joacă.
5. Nu uită să te săruți sub vâsc, dacă vrei să îți meargă bine în dragoste tot anul!
6. Nu lăsa niciun oaspete să îți închidă ușă de la intrare, altfel tot norocul tău îți va zbura din casă.
7. Nu aprinde luminițele din brad înainte să apară prima stea pe cer.
8. Nu tricota.
9. Nu coase nimic.
10. Nu spăla haine și nici nu strânge rufe deja spălate (dacă ai spălat cu o zi în urmă).
Ce nu trebuie să faci în ziua de Crăciun
11. Nu da bani împrumut, altfel vei avea probleme financiare.
12. Nu plânge pe 25 decembrie, ltfel vei avea ghinion tot anul care urmează