Stil
Este sau nu toxic laptele crud? Iată ce spun oamenii de ştiinţă!
Când vine vorba despre laptele crud, părerile sunt împărţite. Iată ce cred au oamenii de ştiinţă!
Laptele crud este mai gros, mai cremos şi, după cum spun unii, mult mai gustos. Diferă şi culoarea şi mirosul şi gustul faţă de laptele care este pasteurizat. Fanii acestui produs susţin că este şi mult mai sănătos.
Laptele crud nu este omogen. Dacă îl ţii câteva zile la frigider vei observa că toată grăsimea se ridică deasupra şi formează un strat gros, galben şi foarte cremos. Acest lapte proasăt muls conţine enzime şi bacterii care contribuie la buna funcţionare a sistemului digestiv. De aceea el poate fi consumat şi de multe persoane care consideră că sunt intolerante la lactoză. De fapt, ele nu au toleranţă faţă de laptele pasteurizat, tocmai din pricina lipsei acestor enzime importante.
Multe persoane consideră că laptele crud conţine mult mai multe vitamine, minerale şi bacterii asemănătoare cu cele din iaurturilor probiotice, care susţin că ajută procesul dedigestie. Un studiu efectuat în anul 2011 în Elveţia a scos în evidenţă faptul că persoanele care consumă lapte nepasteurizat sunt mai puţin predispuse la afecţiuni precum astmul şi eczemele. Cercetătorii au demonstrat că acest lapte care un conţinut mai ridicat de proteine şi te protejează de alergii şi inflamaţii.
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt de părere că laptele nu ar trebui să fie consumat crud. Fără tratament termic, laptele este un adevărat pachet de bacterii, care pot afecta starea de sănătate pe termen lung. Teoretic, bacteriile ajung în lapte prin contaminarea cu materii fecale de la animale, microbi de pe pielea acestora sau infecţii ale ugerelor. Riscurile cresc la copiii care consumă lapte crud, deoarece sistemul lor imunitar nu este dezoltat complet. Părerile rămân împărţite, însă un lucru este cert: laptele crud este mai gustos decât cel pasteurizat.
Sursa foto: rawmilkpbc.com