Stil
Cum sa iti examinezi sanii corect
Examineaza-ti sanii corect! Una dinte cele mai raspandite boli in randul femeilor moderne a devenit cancerul mamar.
Depistarea la timp a afectiunii inseamna sanse mai mari de vindecare, sustin specialistii. Autoexaminarea sanilor este foarte importanta in cazul unei eventuale probleme.
Cauze
In principal, dezechilibrul hormonal este cauza declansarii cancerului mamar, care se poate declansa la orice varsta, chiar si in copilarie. Boala poate aparea in urma mostenirii genetice, a expunerii la radiatii, a numarului mare de avorturi, a alaptarii pentru o perioada scurta sau a alimentatiei bogate in grasimi.
Cum sa iti examinezi sanii corect
CITESTE SI: Ce spun sanii despre sanatatea ta
Cateva sfaturi pentru o autoexaminare corecta a sanilor
1. In cazul in care observi pe sani ca ti-au aparut pete, atunci trebuie sa mergi de urgenta la medic. Exceptie in cazul femeilor gravide sau a celor care alapteaza, precum si a celor care au incetat alaptarea de curand.
2. Ridica mana stanga, iar cu mana dreapta maseaza usor sanul stang de la aerola spre exterior si invers. La fel si cu sanul drept , in cazul in care observi noduli, consulta un doctor!
3. In fata oglinzii, ridica mainile si du-le usor dupa cap si fii atenta la aspectul pielii si la dimenisiunea sanilor. Atentie ca mameloanele sa nu fie retrase, iar pielea sa nu aiba pete sau sa nu fie uscata.
4. Intinsa pe pat, strange usor areola, iar in cazul in care apar urme de secretii, trebuie sa te adresezi medicului.
5. Stai culcata, mana pune-o sub cap, iar cu mana dreapta, prin miscari circulare, palpeaza zona sanului, in cazul in care apar dureri sau schimbari la atingere, trebuie sa faci un consult medical.
Cum sa iti examinezi sanii corect
Cel mai bun moment pentru efectuarea palparii este la 7-10 zile dupa inceperea menstruatiei (sau la 1-3 zile dupa sfarsitul ei). Mare atentie! Multe femei au tendinta sa isi examineze sanii la date aleatorii, insa acest lucru este gresit. O autoexaminare corecta trebuie sa fie facuta lunar, in aceeasi zi a lunii, deoarece in acest mod tesutul mamar nu va fi afectat, in timpul controlului, de schimbarile asociate cu menstruatia, iar depistarea eventualelor anomalii va fi mai usor de realizat.
Oricat de des te autoexaminezi, e bine ca cel putin o data pe an sa consulti medicul specialist, pentru a te asigura ca totul e in regula.
CITESTE SI: Cancer de san la barbati. Simptome si tratament