Connect with us
Cei mai avantajați de solstițiul de iarnă și Ursidele sunt Berbecii și Gemenii. Taurii, Leii și Peștii, vor fi și ei puternic afectați

Stil

Solstițiul de iarnă și Ursidele. Cum ne influențează cele două fenomene astronomice

Solstițiul de iarnă și Ursidele. În 2016, solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie, la ora 21.44. În această noapte este atins și apogeul ploii de meteori Urside.

Solstițiu înseamnă „soare nemișcat” și marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică. Aceasta este și ea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului în această emisferă.  În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul marcând începutul verii astronomice.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă.

Referințe scrise despre o sărbătoare ce marchează reîntoarcerea Soarelui (solstițiu), au fost găsite în Mesopotamia. Sărbătoarea ținea 12 zile și avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monștrii haosului pentru încă un an.

În toată lumea există structuri megalitice dedicate acestui fenomen. Chiar și popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiții.

Cea mai cunoscută astfel de construcție din Europa se află în Anglia, la Stonehenge. O structură asemănătoare există și în Irlanda, la Newgrange. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximație din 2050 î.Hr. Se presupune că pietrele au fost poziționate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstițiului de iarnă, să cadă într-un anume fel.

În România, obiceiurile din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița, care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic și, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie).

Pentru păgâni, Solstițiul de iarnă era noaptea în care Marea Zeiță dădea naștere noului Soare. Astfel  reîncepea ciclul anotimpurilor. Potrivit volumului ”Zile și mituri – calendarul țăranului român”, de Ion Ghinoiu, romanii îl sărbătoreau atunci pe Saturn, zeul recoltelor, și pe Mithras, zeul luminii.

Ursidele sunt un curent minor de meteori, rezultat de particulele lăsate de cometa Tuttle. Ploaia de stele are loc în perioada 17-25 decembrie. Ursidele sunt ultimul curent meteoric al anului, iar 2016 ating apogeul în noaptea de 21/22 decembrie. Uneori se produc adevărate erupții cu până la 100 de meteori pe oră.

Cum ne afectează solstițiul de iarnă și Ursidele

Cei mai avantajați de solstițiul de iarnă și Ursidele sunt Berbecii și Gemenii. Pentru nativii acestor zodii a venit momentul să se bucure de roadele muncii din ultimul timp. Nu mai este loc de griji și probleme. Viața trebuie trăită cu bucurie și speranță în viitor.

Taurii, Leii și Peștii, vor fi puternic afectați de cele două evenimente astronomice. Este momentul introspecției pentru acești nativi. Ei trebuie să facă față unor dileme sentimentale de proporții.

Săgetătorii, Vărsătorii și Balanțele vor căpăta în aceste zile suficientă energie pentru a face față problemelor și mâhnirilor. Cu puțină concentrare vor putea să vadă cum trebuie să acționeze pentru a evita situații asemănătoare.

Racii și Capricornii trebuie să redescopere ce înseamnă dragostea cu adevărat. Acești nativi simt nevoia de dragoste și afecțiune, mai mult ca oricând.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top