Connect with us
Paste

Stil

Tradiții de Paște din Maramureș: ESTE INTERZIS SĂ PORȚI HAINE ROȘII ÎN POST. Vezi alte obiceiuri

Tradiții de Paște din Maramureș:

1. ESTE INTERZIS SĂ PORȚI HAINE ROȘII
Dacă te afli în Maramureș în postul Paștelui sau în Săptămâna Patimilor, obiceiurile strămoșești îți interzic să te afișezi cu haine colorate sau haine roșii. Maramureșenii, ca buni creștini, consideră că a purta haine colorate înseamnă a nu respecta doliul până la Noaptea Învierii, când Iisus renaște pentru toți creștinii.

2. ÎNCĂLZIREA SUFLETELOR MORȚILOR
Maramureșenii dau pomană pentru persoanele dragi care nu mai sunt alături. Aceștia aprind un foc de tabără în Joia Mare a Paștelui sau împart oamenilor săraci ouă roșii și cozonac.

3. „CINE JOACĂ-N POSTUL MARE, JOACE-I BOTA LA SPINARE!”
În Vinerea Mare este interzis dăințuitul, adică jocul popular și creștinii nu au voie să mănânce până apare Soarele pe cer, puternic strălucind. Dacă acesta se ascunde toată ziua, creștinii maramureșeni refuză să mănânce ținând post negru.

4. LUMINĂ PENTRU MORȚI
În Noaptea Învierii (sâmbătă spre duminică), credincioșii iau lumină de la Biserică și o duc la mormintele celor dragi, trecuți în neființă.

5. IBRICUL, APA, OUL ȘI ARGINTUL
În dimineața de duminică, în fiecare casă maramureșeană, toți membrii familiei trebuie să pună apă într-un ibric, în care adaugă un ou roșu și o monedă de argint. Creștinul trebuie să se spele pe față cu această apă pentru a avea un an îmbelșugat.

CONTACT REDACTIE Email: cc@smartactivity.ro Telefon: +4021 795 88 02 Dacă ai surprins o știre, scrie-ne pe adresa redactie@huff.ro, unde ne poți trimite imagini foto sau video. Publisher Adrian Vrauko Email: adrian@teotrandafir.com Consultant Anamaria Lembrău, email: anamaria@teotrandafir.com Redactori CATALIN NAE, email: catalin@teotrandafir.com CRISTINA BOSIOC,email: cristina@teotrandafir.com DANIEL ȘUTA, email: daniel@teotrandafir.com Publicitate email: sales@smartactivity.ro Departament VIDEO Producator general – Raluca Oprea email: raluca.oprea@teotrandafir.com Programator Bogdan Iacob / Telefon: 0217958802 Departament Juridic / Legal Cabinet de avocat ROBERT CIUREA email: office@avciurea.ro Director General Adrian Vrauko email: adrian@teotrandafir.com Huff.ro este administrat și deținut de SMART ACTIVITY SRL Date despre companie Adresa de corespondenta: Calea Calarașilor, numarul 173, București, Sector 3 COD FISCAL: RO34042388 CIF: J40/1060/2015 Huff.ro este un site de știri care folosește fluxurile agențiilor de presă: Mediafax, Agerpres, dar și surse proprii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top