Connect with us
Traditii si obiceiuri de Rusalii

Stil

Traditii si obiceiuri de Rusalii

De Rusalii se praznuieste coborarea Sfantului Duh asupra apostolilor, moment extrem de important pentru intregul crestinism. Aceasta zi este considerata a fi piatra de temelie a bisericii crestine. In toata tara se respecta nenumarate traditii si obiceiuri in ziua de Rusalii. Cele mai multe au radacini adanci in zonele rurale si nu au fost uitate nici astazi.

De Rusalii crestinii merg la biserica si participa la Sfanta Liturghie, slujba in cadrul careia li se impart frunze de tei sau de nuc sfintite. Acestea se agata la usi sau in oricare parte a gospodariei si au menirea de a proteja familia de duhurile rele, de paguba si de necazuri. In anumite zone se sfintesc in biserica ramuri de soc sau de mure, care vor folosi la prepararea ceaiurilor pe tot timpul verii.

CITESTE SI: TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTA TREIME

In aceasta zi sfanta nu se munceste nici in gospodarie, nici la camp. Exista obiceiuri ca taranii sa mearga impreuna cu preotii din sate sa stropeasca pamantul cu apa sfintita, pentru ca roadele sa fie bogate. Tot la camp se pocnesc crengi mari de tei pentru a alunga ielele. Acestea erau considerate fiinta fermecate a caror blesteme erau foarte periculoase.

Cine cadea sub vraja ielelor se imbolnavea sau innebunea si putea fi salvat doar de jocul calusarilor. De aceea, in unele regiuni, oamenii bolnavi sunt scosi din case si asezati cu fata la rasarit, asteptand sa treaca pe la portile lor calusarii. Astazi nu se fac bai in lacuri si rauri pentru ca exista pericol de inec si nu este bine sa pornesti in calatorii lungi. Tot in ziua de Rusalii incepe culesul plantelor de leac, care pana acum nu au putut fi folosite, conform traditiei. Acestea se strang pana la ziua de Sanzaiene.

sursa foto: sfatulparintilor.ro

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top