Connect with us
Ce nu este bine să faci înainte Rusalii, se spală pe 6 iunie? Regulile pe 7 și 8 iunie

Spiritualitate

Ce nu este bine să faci înainte Rusalii, se spală pe 6 iunie? Regulile pe 7 și 8 iunie

Rusaliile sunt anul acesta pe 7 iunie 2020, prima zi, iar a doua zi de rusalii este pe 8 iunie 2020. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile înainte de rusalii, în ajun de rusalii 6 iunie 2020 și  în timpul sărbătătorii. Astăzi se poate spăla până la apus de soare, dar hainele nu trebuie intinse afară, ci în casă. Ziua de Rusalii nu trebuie să vă prindă cu haine intinse. Explicații, tradiții și obiceiuri mai jos.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Rusaliile este una din sărbătorile cele mai mari din calendarele creștine. Tradițiile și obiceiurile sunt multe și variante. Ne-am pus și-am sunat bătrânii noștri, care știu la virgulă „regulamentul”.

Astfel însirăm mai jos regulile pe care bunicii noștri le respectă cu sfințenie înainte de Rusalii și în timpul sărbătorii.

În ajun de de Rusalii se poate spăla, adică pe 6 iunie, până la apus de soare. Hainele se pot întinde afară, dar la apus de soare trebuie bagate la uscat în casă.

Nu e bine să le țineți afară spun bătrănii de Rusalii pentru aduc pagube pentru campuri și case și atrag energii negative. Uscarea hainelor se face prin vant, iar energia Sfânta nu pătrunde-n ele în zi de sărbătoare.

O altă regulă este să nu faceți treburi casnice de Rusalii, curat, spălat, aspirat, sters praful, udat, în afară de gătit totul este interzis.

Tot de Rusalii pe 7 și 8 iunie nu este delob bine să vorbești de rău, să bârfești sau să înjuri.

Ce este bine să faci de Rusalii?

Marea sărbătoare de Rusalii și tradițiile bisericii recomandă credincioșilor să:

  • Se roage la biserică sau acasă și să vorbeasca cu Dumnezeu despre problemelor
  • Se spune că nu este bine să ceri în rugăciune ceva, ci să vorbești cum Dumnezeu, iar el va găsi soluția să-ți vină în ajutor
  • Toți cei care poartă nume de botez sărbătorit cu Roșu în calendar, Vasile, Ioan, Gheorghe, Maria, Elena etc este bine să-și primească gazdele cu bucurie și veselie și să le servească cu drag cu ce au
  • Se spune că de Rusalii este bine să sărbătorim în două feluri, fie în post dacă puteți face asta, fie să faceți mânacare bună dar să mâncați cu gândul la cei care n-au
  • De Rusalii în ambele zile este bine să faci bine, ajută-ți un vecin, fă o donație, dă de pomană în cinstea celor plecați dintre noi.

Sărbătoarea din 8 iunie, Rusaliile sau  Pogorarea Duhului Sfant – Rusaliile; Sfantul Teodot, episcopul Ancirei

Sfantul Teodot a trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. A fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei. El ii adapostea pe crestinii prigoniti. Teodot ii ajuta in taina cu toate cele necesare pe crestinii care scapasera de persecutii. Aduna trupurile crestinilor omorati si le ingropa.

In acea vreme, sapte fecioare au fost torturate pentru credinta lor in Hristos, iar in cele din urma inecate intr-un lac. Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i-a aparut in vis lui Teodot si i-a cerut sa scoata trupurile lor din lac si sa le ingroape. In urma acestui vis, Teodot a iesit impreuna cu un credincios sa implineasca dorinta mucenitei.

Condusi de un inger al Domnului, el a reusit sa afle trupurile fecioarelor si sa le ingroape. Dar acest insotitor l-a tradat pe Teodot judecatorului. Dupa ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin taierea capului.
Troparul Sfantului Teodot, episcopul Ancirei

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Teodot, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintei Mucenite Zenaida, facatoarea de minuni;
– Sfintelor femei Esia si Sosana;
– Sfantului Mucenic Licarion;
– Sfintilor Mucenici Tarasie si Ioan;
– Sfantului Cuvios Stefan;
– Sfantului Cuvios Antim;
– Sfintei Sebastiana;
– Sfintei Mucenite Potamiani;
– Sfantului Cuvios Daniel de la Sketis (Egipt).

Maine, facem pomenirea Sfintilor Martiri Nicandru si Marcian.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top