Connect with us
Traditii si obiceiuri de Sanzaiene

Stil

Traditii si obiceiuri de Sanzaiene

Traditii si obiceiuri de Sanzaiene. Ziua de Sanzaiene este sarbatorita pe 24 iunie a fiecarui an. In calendarul crestin ortodox in aceasta zi se praznuieste nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, iar in popor se serbeaza Sanzaienele. Acestea sunt considerate a fi zane extrem de frumoase cu puteri supranaturale. Cei care le cinstesc astazi vor avea parte tot anul de belsug, noroc si sanatate.

In Oltenia si Muntenia aceasta zi este cunoscuta si sub numele de Dragaica si este o sarbatoare inchinata dragostei. Se spune ca fetele nemaritate merg astazi sa culeaga flori galbene, mici, numite sanzaiene, pe care le impletesc in coronite ce vor fi aruncate mai apoi peste casa. Daca aceste coronite raman pe acoperis, fetele se vor marita in acel an. Cine doarme cu aceste flori sub cap in noaptea de Sanzaiene isi va visa barbatul sortit, iar cine le agata la poarta va avea spor in casa si buna intelegere.

CITESTE SI: CE SA NU FACI DE SFANTUL IOAN BOTEZATORUL

In aceasta zi de sarbatoare se culeg plantele de leac si se pastreaza pe tot parcursul anului. Se spune ca cine le culege astazi va avea putea vindeca cu ajutorul lor chiar si cele mai crunte boli.

In anumite zone ale tarii fetele se aduna in grupuri de 5 sau 10, se imbraca in alb si isi pun pe cap coronite impletite din flori. Ele cutreiera tot satul si se opresc la rascruce de drumuri sa danseze. In acest fel duhurile rele dispar si norocul vine pe la casele tuturor. Astazi nu se munceste la camp si nici in gospodarie, nu se spala si femeile nu torc pentru a nu avea parte ghinion si boala tot restul anului.

sursa foto: romanianspring.com

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top