Connect with us
Solstitiul de vara 2016

Stil

Solstitiul de vara 2016. Traditii, superstitii si obiceiuri romanesti

Se apropie unul dintre momentele astronomice importanteL solstitiul de vara 2016. In jurul datei de 21 iunie este momentul solstitiului de vara, care marcheaza inceputul verii astronomice. Acest fenomen inseamna ca emisferele terestre sunt iluminate inegal de Soare, in decursul celor 365 de zile ale unui an. Astfel, mai ales la latitudinile medii se simte foarte bine inegalitatea zilelor si a noptilor, dar si succesiunea anotimpurilor. Solstitiul inseamna „Soarele sta”, iar dupa aparitia lui, durata zilei va incepe sa scada, iar cea a noptii va incepe sa creasca pana la data de 21 decembrie, cand va fi momentul solstitiului de iarna.

Citeste si: Superstitii VINERI 13. Ce sa faci ca sa nu ai ghinion in aceasta zi

Traditii si obiceiuri de Rusalii

Ce se intampla la solstitiul de vara 2016? La romani, solstitiul de vara este asociat cu sarbatoarea Sanzienelor, cunoscuta in popor si ca Dragaica. In unele locuri, Sanzienele – sarbatorite la data de 24 iunie – poarta si numele „Cap de vara” sau „Amutitul cucului”. Ultima denumire are si o explicatie logica: cucul canta doar trei luni pe an, de la echinoctiul de primavara pana la solstitiul de vara. Bunicii nostri mai au o credinta legata de celebra pasare care apare si in versurile numeroaselor melodii populare din folclorul romanesc: se crede ca daca aceasta nu mai canta inainte de Sanziene, vara va fi foarte secetoasa.

Etnologii romani asociaza trei elemente Sanzaienelor: zanele foarte harnice din noaptea de 23 spre 24 iunie, florile galbene, cu anumite proprietati miraculoase, ce infloresc in preajma zilei de 24 iunie si sarbatoarea de pe 24 iunie, numita si Dragaica.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare:

Pagini: 1 2

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top