Uite ce se întâmplă atunci când îţi pocneşti degetele

18.03.2015
Uite ce se întâmplă atunci când îţi pocneşti degetele

Uite ce se întâmplă atunci când îţi pocneşti degetele. Cei care practică această activitate cu siguranţă au fost avertizaţi că nu este un obicei tocmai sănătos. Fie li s-a spus că îşi pot distruge cartilajele, ori că, în timp, le vor tremura mâinile sau vor face artrită.

Cu toate astea, un videoclip ne explică pe îndelete ce se întâmplă atunci când ne pocnim degetele, spatele, ori ne ridicăm brusc şi auzim un zgomot în zona genunchilor.

Se pare că între articulaţii se află un lichid (lichidul sinovidal), responsabil cu lubrifierea şi hrănirea articulaţiilor. În momentul în care ne pocnim degetele, ori spatele, zona dintre articulaţiile respective se măreşte, iar în lichidul mai sus amintit se formează bule de gaz, care sunt sparte în momentul în care încrucişăm palmele şi întindem articulaţiile.

Unii oameni se tem atât de tare de acest fenomen, încât nici măcar nu suportă să audă zgomotul produs de alţi oameni. Cu toate astea, specialiştii afirmă că nu avem motive de îngrijorare, cu atât mai puţin să ne teme de apariţia artritei din cauza acestui obicei.

Singurul inconvenient pentru pasionaţii de „trosneli” este acela că zgomotul poate fi repetat abia după 15-20 de minute. Oamenii de ştiinţă au afirmat, aşadar, că singurul risc al trosnitului degetelor ori a spatelui este enervarea oamenilor din jur, sau, în situaţii rare, fracturarea vreunui deget.