Connect with us

Stil

Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sfanta Ana, cruce neagra in CALENDARUL ORTODOX

Ziua de 9 decembrie marcheaza Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sfanta Ana. In calendarul ortodox, aceasta zi este marcata cu cruce neagra.

In ziua de 9 decembrie Biserica face pomenirea vestii date de inger Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, pe care a instiintat-o despre sfanta zamislire a Preacuratei Maicii lui Hristos.

Maica Domnului a fost zamislita si nascuta in chip firesc de parintii sai, Sfintii Ioachim si Ana, care atat au placut lui Dumnezeu, incat au fost invredniciti la o varsta inaintata si dupa o viata sfanta si neincetate rugaciuni sa fie nascatori Fecioarei celei fara de prihana.

VEZI SI: SFANTA FILOFTEIA. VIATA mucenitei si BLESTEMUL care planeaza asupra moastelor de la Curtea de Arges

Sfintii Parinti Ioachim si Ana nu ar fi primit un dar ca acesta daca nu ar fi prisosit dreptatea si sfintenia lor mai mult decat a altora. Caci li s-a dat fiica cea mai sfanta decat toti sfintii si decat heruvimii mai cinstita, care mai mult decat toti a placut lui Dumnezeu.

De asemenea, tot pe 9 decembrie este pomenita si Sfanta Prorocita Ana, care a fost una din cele doua sotii ale lui Elcana, cel din cetatea Rama, din neamul lui Efraim, mama Prorocului Samuel.

Pentru ca nu putea sa nasca copii, in urma rugaciunilor fierbinti, a primit de la Dumnezeu vindecare si l-a nascut pe Samuel, pe care din pruncie l-a inchinat lui Iahve, ducandu-l sa vietuiasca la cortul Domnului, sub povatuirea preotului Eli. Samuel a fost chemat la prorocie inca din copilarie, mai tarziu facandu-se povatuitor al neamului sau.

In Cartea I a regilor (2,1-10), se afla cantarea de bucurie a Sfintei Prorocite Ana pentru darul nasterii primit de sus. Aceasta cantare este socotita prototipul acelei cantari de peste veacuri a Fecioarei Maria: „Mareste sufletul meu pe Domnul si s-a bucurat sufletul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu, ca a cautat spre smerenia roabei Sale…” (Lc 1,46-55).

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top