Connect with us
Rezultate Alegeri Rusia Exit Poll, sondaje și parțiale: Vladimir Putin este președintele Rusiei

Știri

Candidați Alegeri Rusia 2018 – Putin favorit în sondaje

Alegeri Rusia 2018 – 8 candidați în cursa spre fotoliul prezidențial. Vladimir Putin favorit în sondajele pentru alegerile prezidențiale din Rusia, din 18 martie 2018.

Rusia își alege președintele – Cine va câștiga alegerile prezidențiale din 2018?

În total opt persoane, printre care preşedintele rus Vladimir Putin, au fost confirmaţi în mod oficial ca participanţi la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în Federaţia Rusă în 18 martie, a anunţat joi Comisia Electorală Centrală, informează vineri Xinhua.

Numele celor opt candidaţi vor fi aranjate în ordine alfabetică pe buletinele de vot, a precizat Comisia Electorală.

Pentru a se înregistra drept candidat independent la prezidenţiale, un aspirant la titlul de candidat în cursă trebuia să strângă cel puţin 300.000 de semnături de la alegători, până la 1 februarie, în timp ce un candidat din partea unui partid politic trebuia să adune minimum 100.000 de semnături.

Mulţi apreciază că Vladimir Putin, care este deja la al treilea mandat, va înregistra o largă victorie în viitoarele alegeri, în condiţiile în care se bucură, potrivit sondajelor de opinie, de mult mai multă susţinere din partea electoratului rus decât contracandidaţii săi.

Candidați la alegerile din Rusia 2018

După ce la 31 ianuarie CEC a finalizat primirea de semnături în sprijinul celor care doresc să participe la alegeri, există opt candidaţi la preşedinţia Rusiei:

  • Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat /PLDR/),
  • Vladimir Putin (independent),
  • Pavel Grudinin (Partidul Comunist),
  • Grigori Iavlinski (‘Iabloko’, liberal),
  • Boris Titov (Partidul creşterii),
  • Serghei Baburin („Uniunea Naţională a Rusiei”),
  • Maxim Suraikin (‘Comuniştii Rusiei’)
  • Ksenia Sobciak (‘Iniţiativa civică’).

Alegeri Rusia – 18 martie cea mai importanta din istoria Rusiei.

Data alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă, la care Vladimir Putin şi-a anunţat candidatura, a fost stabilită oficial vineri de către Camera Superioară a parlamentului rus pentru 18 martie 2018, când se împlinesc exact patru ani de la anexarea Peninsulei Crimeea, informează AFP.

Adoptat vineri de Consiliul Federaţiei, decretul care fixează data alegerilor prezidenţiale pentru 18 martie va fi publicat luni, 18 decembrie, dând startul unei campanii electorale de trei luni, a declarat pentru agenţiile de presă ruse şeful Comitetului pentru legislaţia constituţională, Andrei Klişas.

Data de 18 martie va coincide cu marcarea a patru ani de la semnarea tratatului de anexare a Peninsulei ucrainene Crimeea de către Federaţia Rusă, la două zile după un referendum considerat ilegal de Kiev şi Occident.

Aflat în vizită la o uzină în Nijnii Novgorod, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută, fără a provoca vreo surpriză, că va candida pentru un al patrulea mandat. Putin este considerat marele favorit pentru această cursă electorală.

Principalul său opozant, Aleksei Navalnîi, nu va putea probabil să participe la aceste alegeri din cauza mai multor condamnări în justiţie, inclusiv pentru deturnare de fonduri, în dosare pe care el le denunţă ca fiind fabricate.

Navalnîi a afirmat că mişcarea sa va face campanie pentru boicotarea scrutinului dacă el nu va fi autorizat să candideze.

Vineri, preşedinta Comisiei Electorale Centrale a Federaţiei Ruse, Ella Pamfilova, a declarat pentru agenţia de presă Interfax că 23 de candidaţi şi-au exprimat până acum ‘dorinţa de a participa’ la alegerile prezidenţiale.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de centrul ‘Levada’ şi dat publicităţii miercuri, Putin s-ar clasa pe primul loc în intenţiile de vot, cu 75%, mult înaintea contracandidaţilor săi, comunistul Ghennadi Ziuganov şi naţionalistul Vladimir Jirinovski, care evită să-l critice deschis pe liderul de la Kremlin.

Tabăra liberală va fi reprezentată în special de vedeta de televiziune Ksenia Sobciak, însă aceasta este creditată cu doar 1% în intenţiile de vot.

Principala provocare pentru Vladimir Putin va fi cea de a-i convinge pe ruşi să voteze în aceste alegeri al căror deznodământ pare ştiut din start: doar 28% dintre alegători se declară ‘siguri’ că vor vota în martie, potrivit ‘Levada’.

Rusia: Aleksei Navalnîi cere continuarea anchetei privind asasinarea lui Boris Nemţov

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a cerut sâmbătă, în faţa clădirii unde a locuit Boris Nemţov, liderul opoziţiei ruse asasinat în urmă cu trei ani lângă Kremlin, ca ‘cei care au organizat acest asasinat să fie traşi la răspundere’, relatează AFP.

placă memorială a fost inaugurată vineri pe faţada imobilului din Moscova în care a locuit Nemţov, în prezenţa Kseniei Sobciak, jurnalistă de televiziune apropiată opoziţiei liberale şi candidată la alegerile prezidenţiale din 18 martie. Aleksei Navalnîi nu a fost prezent vineri la eveniment.


Foto: (c) Maxim Shemetov / REUTERS


‘Nu am nevoie de o placă (memorială), am nevoie ca cei care l-au ucis să fie traşi la răspundere. Ca cei care au organizat această crimă să fie aduşi în faţa justiţiei’, a declarat el sâmbătă în faţa clădirii în care a locuit Nemţov, în prezenţa a circa 150 de persoane.

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, nu a fost lăsat să participe la alegeri, din cauza unei condamnări penale, denunţată de el ca fiind fabricată de putere. Navalnîi a lansat un apel la boicotarea alegerilor şi face demersuri pentru ca simpatizanţii săi să poată acţiona ca observatori la scrutinul de duminică.


Foto: (c) Maxim Shemetov / REUTERS


‘Boris Nemţov a făcut multe pentru ca ţara noastră să aibă aliaţi…Însă rezultatul conducerii lui Putin este că suntem în conflict cu întreaga planetă, că am început un război cu vecinii noştri. Este o ruşine pentru ţara noastră’, a declarat sâmbătă Ilia Iachine, o altă figură a opoziţiei ruse şi un aliat a lui Boris Nemţov.

La sfârşitul lunii februarie, câteva mii de persoane au mers la Moscova pentru a-i aduce un omagiu lui Nemţov, purtând pancarte cu mesajele ‘Nu mă tem’ şi ‘Ne vom aminti, nu vom ierta’.AGERPRES/(AS – editor: Mihaela Moise, editor online: Adrian Dădârlat)

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top