Connect with us
Dezastru în economie după declarațiile ministrului Teodorovici. Ce s-a întâmplat la bursă

Știri

Dezastru în economie după declarațiile ministrului Teodorovici. Ce s-a întâmplat la bursă

Bursa de la București s-a prăbușit miercuri, după ce ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a anunțat noi modificări la taxe și impozite și a precizat că va institui o taxă bancară numită „taxa pe lăcomie.”

Specialiștii bancari se tem de o nouă criză economică în țară.

Update, ora 16.00: Prăbușirea bursei s-a accentuat după prânz. Băncile scad cu 14-19%, companiile energetice peste 11%. Două dintre cele mai importante bănci din țară, Banca Transilvania și BRD suferă pierderi care se duc spre 20%.

Economiștii spun că toată această bulversare financiară va afecta populația.

„Scăderea este reală. Este o scădere semnificativă. Investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor.

Reduce se pare substanţial prin nişte mecanisme care se pare că nu au legătură chiar cu profitabilitatea lor, adică nu e corectă ancorarea în ROBOR.

Pe de altă parte ar mai trebui să ne gândim şi să vedem pasul doi, în momentul în care banca va fi obligată să plătească o taxă „pe lăcomie”, cum i-a spus Guvernul, practic aceste taxe vor fi transferate către clienţi. Prin urmare, aceste costuri vor fi plătite tot de către populaţie”, a spus directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă.

Știre inițială

Indicele BET şi-a adâncit prăbuşirea la aproape 12% în condiţiile în care la bursă s-a activat mecanismul automat deschis în cazul Băncii Transilvania de majorare a limitei inferioare de tranzacţioanre.

Banca Transilvania are a doua cea mai mare pondere în structura indicelui BET, astfel că dinamica indicelui principal este strâns corelată cu dinamica TLV. Miercuri la ora 14.00 acţiunile TLV se tranzacţionau pe scădere cu 19%.

Indicele principal BET al celor mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti se prăbuşeşte cu 8,6% la ora redactării acestei ştiri ceea ce înseamnă că bursa de la Bucureşti a pierdut într-o singură şedinţă întreg progresul înregistrat pe parcursul anului 2018, potrivit calculelor ZF.

Practic bursa de la Bucureşti a trecut pe minus în 2018.

Brokerii, analiştii, participanţi la piaţă sunt năuciţi şi se privesc îngroziţi prăbuşiri care le aduc mai degrabă aminte de criza din 2007-2008, însă în realitate aceastea vin ca urmare a peticirii unui buget mult prea generos decât îi permite statutul României de a doua cea mai săracă economie din Uniunea Europeană, mai spun cei de la Ziarul Financiar.

“În plus, posibilitatea de retragere din pilonul 2 de pensii este o măsură care afectează cotaţiile tutoror companiilor, indiferent de sector. În momentul de faţă, indicele BET a trecut pe minus la nivelul anului, în contextul în care acum două zile avea un plus de 10%.

Din păcate sunt şanse mari ca anul acesta BET să închidă pe minus, după ce în ultimele luni ne-am lăudat cu o piaţă care s-a abătut de la corecţiile de pe pieţele internaţionale”, mai explică jurnaliștii.

Citește și: Taxa pe lăcomie, puternic criticată. Ce spun specialiștii

Ce anunța Eugen Teodorovici

Ministrul Finanțelor, Eurgen Teodorovici, a anunțat marți la guvern schimbări majore în Codul Fiscal pentru 2019, cu două săptămâni înaintea intrării lor în vigoare. Printre noile prevederi anunțate de Teodorovici:

Taxe noi pentru bănci și companii, măriri de taxe și impozite, taxa ”pe lăcomie” pentru bănci, transformarea contribuției la Pilonul 2 de pensii într-una opțională, plafonarea prețului gazelor naturale la 8 de lei megawatt oră.

De asemenea, Teodorovici a anunțat și impunerea unei taxe de 3% din cifra de afaceri a operatorilor din piața de energie electrică (plătită la ANRE) și operatorilor telecom (plătită la ANCOM, taxa eram acum de 0,4%).

Toate taxele noi au fost justificate de Teodorovici cu un discurs naționalist și extrem de agresiv la adresa companiilor vizate.

”E obligația fiecărui om politic, decident să aplice măsurile astfel ca protejeze în special populația, românii și apoi orice altfel de discuție în context european”, a spus Teodorovici chiar la începutul declarației de presă.

Teodorovici a refuzat să discute cu ziariștii după declarația de presă.

Reprezentanții din mediul privat de afaceri spun că aceste măsuri au efecte drastice pentru economia românească.

Citește și: Curs valutar 19 decembrie – Cursul afișat miercuri de BNR

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top